Aktuálne Dobré rady 

Mrkvu výsostne uznávam a každému odporúčam v akejkoľvek podobe – surovú, varenú, dusenú, šťavu, dreň …

Je jej najmenej 60 druhov (niektorí udávajú až 400). Môže sa jesť aj jej vňať, ale u nás skôr iba koreň. Na výživné látky je najlepší ten, ktorý bol v zemi 4-5 mesiacov. Obsahuje najmenej 22 minerálov, vápnik, horčík, sodík, draslík, fosfor, chloridy, síru, železo, zinok, jód, meď, chróm, fluór, molybdén, bór, selén, vanád, lítium, hliník, kobalt, nikel. Čo sa vitamínov týka, ide najmä o C, E, K, A, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B8, B9. Zo sacharidov prevláda glukóza, sacharóza, fruktóza, ale aj škrob, vlákninu tvoriace neškrobové polysacharidy a rezistentné oligosacharidy, hlavne pektíny, celulóza, hemicelulóza či lignín. Z mastných kyselín dominujú polynenasýtené, ale má i nasýtené a mononenasýtené. Mrkva obsahuje aj ďalšie významné látky, napr. fytoestrogény, triesloviny (taníny), silicu (spôsobuje typickú vôňu), pyrolidíny, fytoncídy, glykozidy, antokyány, alkaloidy, lecitín, kofeín, chlorofyly a iné pigmenty či kyselinu kremičitú. Veľká nádej, nielen preventívna, sa dnes vkladá do protirakovinového alkoholu falkarinolu a glykolu falkarindiolu (3). Okrem toho mrkva neobsahuje cholesterol, ani trans- mastné kyseliny, čo ako už vieme, je bonusom.

Svojho času som jednému FB priateľovi gratuloval k bohatej vlastnej úrode mrkve a asi ma podozrieval, že žartujem. Omyl. Mrkvu výsostne uznávam a každému odporúčam v akejkoľvek podobe (surovú, varenú, dusenú, šťavu, dreň …). Daucus carota L. je kompletná požívatina, ktorá má všetky základné výživové zložky. Voda prestavuje v čerstvom stave až 87%, zvyšných 13% je bohatých na samé fajnové veci. Mrkva má v 100 gramoch surovej hmoty okolo 7g sacharidov, do 1g vlákniny, niečo nad 1g bielkovín, iba 0,1g tukov. Zaujímavé je, že aj približne rovnaké množstvo organických kyselín (kyseliny organické : mastné = cca 1:1). Dominantnými aj najznámejšími biologicky aktívnymi látkami sú karotenoidy (nie iba β-karotén, ale aj α- a γ- karotény, lykopén, luteín či zeaxantín). Zaujímavým plusom je, že varom sa dokáže ich obsah zvýšiť až o 14%, čo je dobrá správa, pokiaľ chceme posilniť ich prísun. Ale, na druhej strane, var zničí alebo redukuje mnoho iných nutrientov, čo je mínusom. Preto biologicky viac profitujeme zo surovej ako varenej mrkvy.

MUDr. Karol Džupa

Foto Pixabay.com

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články