Mrkva je jednou z najcennejších a najdokonalejších potravín, aké môžeme telu ponúknuť
„Zistil som, že jemne nastrúhaná, citrónovou šťavou poliata surová mrkva, je nie len osviežujúci pokrm, ale že upokojuje aj nervy, najmä očné nervy“ – píše vo svojej knihe významný maďarský spisovateľ Šándor Márai (1900 – 1989) a pokračuje: „Všimol som si, že keď som koncom zimy, už ako starý človek, hojne jedol surovú mrkvu a pil citrónovú a pomarančovú šťavu, neprechladol som a ani som neochorel na nákazlivé choroby.“ Mrkva je jednou z najcennejších a najdokonalejších potravín, aké môžeme telu ponúknuť. Jednoducho – kráľovná zeleniny. V surovom stave obsahuje všetky vitamíny a prvky, ktoré ľudské telo potrebuje. Dostatočne dozretá mrkva je mimoriadne výživná. Postrúhaná mrkva obsahuje veľa vlákniny a je vynikajúcim darom pre hrubé črevo. „Mrkvová šťava je najlepším čistiacim prostriedkom pre žlčník a napomáha odstrániť škodlivé látky, ktoré sa nahromadili v pečeni roky trvajúcimi nesprávnymi zvyklosťami v jedle“ – tvrdí Dr. Norman Walker (podľa oficiálnych údajov sa dožil „iba“ 99 rokov), ktorý je presvedčený, že svojmu dlhému veku vďačí práve pitiu mrkvovej šťavy. „Ak sa roky nesprávne stravujete, v tele je nahromadené veľké množstvo odpadových látok, ktorých odstránenie môže trvať mesiace, ba i roky. A práve pitie mrkvovej šťavy dokáže tento proces neuveriteľne urýchliť.“ Dr. Walker tvrdí, že po dlhšom pití mrkvovej šťavy dostane koža žltkavý nádych. Je to dôsledok rýchlo uvoľnenej hustej žlče z pečene, ktorú lenivo fungujúce obličky a črevá nestačia vylúčiť. Tým sa stane, že tento nadbytočný odpad prináša lymfa na povrch tela, aby sa vylúčil kožnými pórmi. Toto sfarbenie skôr alebo neskôr zmizne. Mrkva detoxikuje pečeň a je zeleninou číslo jedna pre všetkých fajčiarov. „Medzi dostatočným príjmom zeleniny a zníženým výskytom srdcových chorôb a rakoviny existuje nespochybniteľný rad štúdii“ – prehlasuje Dr. Walt Willett, riaditeľ odboru výživy na Hardvardskej univerzite. Keď sa hovorí o mrkve, spomína sa hlavne liečivý účinok betakaroténu. Japonskí biochemici však prehlasujú, že alfakarotén v mrkve môže byť dokonca účinnejší v potláčaní procesov, ktoré vedú k rastu nádorov.
PS: V týchto dňoch sa ma rodičia často pýtajú čo dať deťom na posilnenie imunity. „Postrúhajte im jablko s mrkvou a vytlačte na to trošku citrónovej šťavy“ – odpovedám prekvapeným rodičom. Mrkva z jablkom je hotový poklad pre náš žalúdok a črevá a tie ako vieme sú hlavným imunologickým orgánom v tele. Neváhajte a začnite už dnes, presvedčte sa na vlastné oči aké zázraky tieto dary prírody nám dané dokážu urobiť…
MUDr. Michal Slivka
Foto Pixabay