Málokto vie, že farby potravín majú významný vplyv na zdravie
Farby dokážu ovplyvňovať náladu človeka a jeho psychické rozpoloženie. Vedia dokonca poodhaliť aj typ a charakter osobnosti. Málokto však vie, že aj farby potravín majú významný vplyv na zdravie.
Aby sme mali dobrú antioxidačnú ochranu a udržali si dobré zdravie, mali by sme zjesť 300 až 450 g zeleniny a 150 až 200 g ovocia denne.
Červená farba
Je zdrojom vitamínu C, kyseliny listovej, či draslíku. Preto by na tanieri nemali chýbať rajčiny, jahody, či čerešne. Jahody obsahujú najviac manganu zo všetkých druhov ovocia a práve tento stopový prvok podporuje metabolizmus, kosti a pomáhajú pri tvorbe krvi. Stačí si dať len desať dekagramu jahôd denne a telu dodáte odporúčanú dávku vitamínu C. Šťavnaté rajčiny zase majú vysoký obsah draslíka, tiež vitamínu C a E. Čerešne majú okrem týchto vitamínov aj vysoký obsah vápnika. Zo skupiny červenej zeleniny a ovocia je z hľadiska obsahu vitamínu A a E najlepšia červená paprika, ktorú má súčasne aj dvojnásobne vyšší obsah vitamínu C, než je odporúčaná denná dávka. Vysoký obsah vitamínu A a C má aj červená kapusta a rajčiny. Už 100 g červenej kapusty alebo jahôd pokryje odporúčanú dennú dávku vitamínu C. Brusnice a maliny sú bohaté na vitamín E.
Zelená farba
Je farbou draslíka a sodíka. Všetky zelené druhy zeleniny a ovocia majú veľmi dobré zastúpenie vitamínu C. Napríklad 100 g brokolice alebo kiwi nám ho dodá viac než denne potrebujeme a šalát zase pokryje dennú dávku vitamínu A. Najviac vitamínu E obsahujú kiwi a pór. Zelenú zastupuje hlavne uhorka, ktorá má najmenej kalórií zo všetkých druhov zeleniny. Výborne uhasí smäd, pretože obsahuje veľa vody. Uhorky majú detoxikačné účinky, zmierňujú problémy s ľadvinami a močovým mechúrom, posilňujú imunitný systém a dokonca pomáhajú aj pri úpale. A samozrejme semienka obsahujú cennú vlákninu, ktorá kvalitne prečistí črevá.
Oranžová farba
Naznačí nám, že v takej potravine sa nachádza betakarotén – teda provitamín A. Čím je farba oranžovejšia, tým viac je v potravine betakaroténu. Najviac ho má mrkva. Je to zelenina, v ktorej je najviac vitamínu A zo všetkých známych prírodných potravín. Mrkva posilňuje sliznice, imunitný systém, srdce, zlepšuje zrak a chráni proti rakovine. Oranžové zafarbenie marhúľ a broskýň zaručuje nadpriemernú dávku ďalších potrebných vitamínov – A, E a C.
Modrá farba
Tiež by nemala v našom jedálnom lístku chýbať. Zastupujú ju najmä slivky, ostružiny, čučoriedky, modré hrozno, či jalovec. Modré farbivo v tomto ovocí má silné detoxikačné účinky, veľké množstvo provitamínu A, ale aj vitamínu C, E a železa. Napríklad čučoriedky viažu v črevách tuk a usmrcujú črevné plesne, čo platí aj pre slivky a hrozno.
Žltá farba
Tá je hlavne farbou vitamínu C, ale aj vitamínu E, horčíka, draslíka, vápnika a fosforu. Žltú farbu reprezentujú hlavne citróny, ktoré majú vysoký obsah kyseliny citrónovej a grapefruity – tie majú obsah vitamínu C dokonca vyšší ako citróny. Grepy pôsobia preventívne proti nachladnutiu, znižujú cholesterol, prečisťujú črevá a pomáhajú pri chudnutí. Nie je paprika ako paprika. Obsah vitamínu závisí práve od jej farby. Žltá paprika je bezkonkurenčným zásobníkom vitamínu C. Je v nej zastúpený až trojnásobne vyššie množstvo vitamínu, než je jeho denná potreba. Na vitamín A,C a E je bohaté aj mango.
Biela farba
To je farba cesnaku, cibule a póru. Tieto druhy zeleniny sú pre naše telo vitamínovou bombou. Cesnak je už od nepamäti účinným prostriedkom proti starnutiu, posilňuje srdce a krvný obeh a ničí škodlivé črevné baktérie. Stačí si dať dva strúčiky cesnaku denne, ochránia pred vysokým krvným tlakom. Nežiadúcim účinkom je samozrejme zápach z úst. Podobné účinky má samozrejme cibuľa či pór, ktoré majú vyšší obsah vlákniny ako cesnak.
Beta – karotén
V tele sa premieňa na vitamín A, ale aj vitamín E,C, lykopen, lutein, zeaxantín a ďalšie fytochemikálie, nachádzajúce sa v zelenine a ovocí, zabezpečujú našu antioxidačnú ochranu. Okrem antioxidantov a iných fytochemikálií sú zelenina a ovocie zdrojom enzýmov, minerálov a vlákniny. Spolu so selénom a ďalšími stopovými prvkami ochraňujú naše telo pred chorobami srdca a ciev, cukrovkou i závažnými karcinogénnymi chorobami.
Foto Pixabay.com