Mali by sme ju konzumovať každý deň, dobre umytú a najlepšie surovú. Veď život je ako zrkadlo, čo mu dáte, to vám vráti…
Hovorí sa, že zdravie sa nedá kúpiť vo fľaši, ale sa získava uvedomelým, zdravým životom. Zelenina by mala byť jeho súčasťou. Paprika je výborná, veľmi zdravá potravina. Je chudobná na kalórie, vhodná ako forma ľahkého občerstvenia. Dá sa konzumovať so všetkým – jeme ju surovú ako jablko, hodí sa do šalátov a jedál upravovaných na panvici a v pare. „Pri kupovaní papriky som dosť opatrná“ – vraví pani pred stánkom zeleniny. „Snažím sa ju kupovať len zo známych zdrojov. Bojím sa dusičnanov.“ Faktom je, že paprika patrí do skupiny desiatich najviac kontaminovaných potravín pesticídami. Dusičnany sú však prirodzenou zložkou každej zeleniny a pokiaľ neprekročíme určitú koncentráciu, nemusíme sa ich báť. To takmer nikdy neurobíme konzumovaním rýchlo, či umelo pestovanej zeleniny, ale holdovaním údeninám, fajčeniu a konzumom liekov s nežiaducimi účinkami. Až vtedy sa dusičnany začínajú meniť na dusitany, ktoré viažu amíny. Výsledkom sú nitrozamíny, spôsobujúce nádorové bujnenie. Je dobré si uvedomiť, že dusičnany z ovocia a zeleniny sú do tela primané naraz s dostatkom vlákniny, fenolických látok, vitamínu C, tokoferolov a sulfidov, preto nepredstavujú pre človeka nebezpečenstvo. Dôkazom sú vegetariáni a vegáni, ktorí konzumujú množstvá zeleniny a sú rakovinou najmenej postihnutou skupinou ľudí. Preto zo zeleniny, ani tej jarnej, nemusíme mať strach. Pravidelná konzumácia dostatočného množstva brokolice, kapusty, cibule, cesnaku či ľanových semien eliminuje nebezpečenstvo dusičnanov – to je dobré mať na pamäti. Z výživového hľadiska je paprika vynikajúcim zdrojom vitamínu C (červená paprika obsahuje štyrikrát toľko vitamínu C ako citróny či pomaranče), betakaroténu a draslíka. I malé množstvo papriky obsahuje dostatok lykopénu a betakryptoxantínu, látok s protirakovinovými účinkami. V jednej štúdii, do ktorej bolo zapojených 63 tisíc ľudí z Číny, sa zistilo, sa zistilo, že tí, ktorí jedli potraviny bohaté na betakryptoxantín, mali oveľa nižšie riziko vzniku rakoviny pľúc. Preto je paprika výbornou potravinou pre fajčiarov. Maďarský objaviteľ vitamínu C Dr. Albert Szent Gyorgyi (1893 – 1986) vraj za svoj objav môže ďakovať práve paprike. Kapsaicín z papriky predstavuje prírodné antibiotikum, ktoré stimuluje tvorbu endorfínov – hormónov šťastia, v krvi. Indickí lekári pacientovi hovoria: „Sme traja – ty, tvoja choroba a ja. Ak sa spojíme my dvaja, choroba prehrá, ak sa ale spojíš ty, so svojou chorobou, prehrám ja, tvoj lekár.“ Kto si pomýli prvý gombík, už sa správne nezapne. Zelenina preto musí tvoriť základ potravy, ak chceme ostať zdraví. Mali by sme ju konzumovať každý deň, dobre umytú a najlepšie surovú. Veď život je ako zrkadlo, čo mu dáte, to vám vráti…
MUDr. Michal Slivka
Foto Pixabay