Jedli ste už pitu krumpirušu? Ak nie, musíte vyskúšať!
Recept je veľmi jednoduchý.
Potrebujeme:
- 6 plátkov lístkového cesta (môže byť aj štrúdľové)
- 1/2 kg zemiakov
- 1 cibuľa
- soľ
- čierne korenie
- masť, alebo maslo na smaženie i potieranie
Postup:
Cibuľu najemno nakrájame a speníme do zlatohneda, pridáme očistené, na kocky nakrájané zemiaky, osolíme, okoreníme a opečieme do polomäkka. Dva plátky cesta položíme na vymastený a studenou vodou pokvapkaný pekáč a navrstvíme polovicu zemiakovej plnky. Prikryjeme ďalšími dvomi plátkami cesta, pomastíme a navrstvíme zvyšné zemiaky. Prikryjeme plátkami cesta, ktoré tiež pomastíme a pokvapkáme studenou vodou, pritlačíme a krumpirušu necháme chvíľku odpočívať, aby cesto trošku zvlhlo a potom s ním šup do rúry vyhriatej na 220 stupňov. Pečieme do zlatohneda. Pitu môžeme zrolovať ako štrúdľu a stočiť do okrúhlej formy.
Text a foto Ľubica Miljkovič