Hubový kváskový chlieb
Neodolateľný chlebík pre milovníkov húb
Potrebujeme:
Na cesto:
- 250 g čerstvých alebo mrazených hríbov
- 1 PL masla
- 1 cibuľu
- 500 g ražnej chlebovej múky
- 1 balíček Droždia Dr. Oetker
- 1 balíček Ražného kvásku Dr. Oetker
- 1 KL soli
- 1 KL celej rasce
- 350 – 400 ml teplej vody
Na potretie a posypanie:
- 1 PL vody
- 2 KL celej rasce
Okrem toho potrebujeme:
- panvicu
- formu na biskupský chlebíček (11 × 30 cm)
Príprava:
- Na prípravu cesta huby umyjeme a nakrájame na malé kúsky. Na panvici na masle osmažíme cibuľu nakrájanú najemno. Pridáme huby a krátko orestujeme. Odstavíme a necháme vychladnúť.
- V mise zmiešame múku s droždím, kváskom, soľou a rascou. Pridáme vychladnuté huby a vodu a ručne vypracujeme na hladké cesto. Zakryjeme utierkou a na teplom mieste necháme asi hodinu kysnúť.
- Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej ploche prepracujeme a nanesieme do formy vyloženej papierom na pečenie, uhladíme a necháme ešte 15 minút kysnúť. Povrch cesta potrieme vodou, uprostred ostrým nožom po celej dĺžke narežeme a posypeme rascou. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Čas pečenia: asi 45 minút
- Chlieb necháme vo forme vychladnúť. Potom ho opatrne vyklopíme.
Tip: Hubový chlieb možno pripraviť aj zo 75 g sušených húb, len ich musíme pred spracovaním aspoň na hodinu namočiť do studenej vody.
Zdroj Dr. Oetker