Domáci syr za tri hodiny
Dnes, keď si kúpime syr, ani presne nevieme, z čoho je vyrobený. Urobme si syr doma a budeme vedieť, že je vyrobený len z prírodných produktov, že v ňom nebudú rôzne prídavné látky, že to bude výrobok, ktorý bude mať vysoký obsah vápnika a bude prospešný pre naše zdravie.
Potrebujeme:
- 1 l mlieka
- 1 lyžica soli
- 200-300 g kyslej smotany
- 3 vajcia
Osolené mlieko privedieme do varu a potom pridáme kyslú smotanu zmiešanú s vajcami. Varíme asi 5 minút. Akonáhle sa oddelí srvátka, vylejeme zmes na sito a necháme dokonale odkvapkať. Môžeme použiť aj gázu. Zmes musí byť dokonale zbavená tekutiny. Nechámee vychladnúť a potom hneď môžeme konzumovať, ale lepšie je až o niekoľko hodín. Ak pridáme trochu kurkumy, syr zmení farbu, bude žltý. Môžeme experimentovať aj s pridaním byliniek.
PS:Ak chcete, aby v syre boli diery, pridajte jedlú sódu.