Čerešňová štrúdľa ručne ťahaná
To ani nie je koláč, či dezert, ale delikatesa. Skúste ju urobiť podľa receptu Karola Hrčku.
Na cesto potrebujeme:
- 500 g hladkej múky (špeciál)
- 100 g oleja
- 1 lyžica octu
- 259 g vlažnej vody
- štipka soli
Na plnku:
- 150 g masti
- 150 g strúhanky
- 150 g kryštálového cukru
- 1,5 kg umytých, osušených čerešní
Postup:
Všetky suroviny dobre zmiesime, najlepšie v robote asi 10 minú. Preložíme do pomúčenej misky, prikryjeme fóliou a necháme odpočinúť. Medzitým na panvici roztopíme masť, pridáme strúhanku, cukor a orestujeme do svetlo hneda. Pozor, treba stále miešať, aby sa zmes nepripálila. Na stôl položíme obrus, pomúčime ho a pomaly vyťahujeme cesto. Na cesto rovnomerne rozsypeme strúhanku, rozložíme čerešne a pokvapkáme roztopenou masťou. Pred zrolovaním okraje orežeme (môžeme pridať nakrájané do zeleninovej polievky). Štrúdľu zrolujeme a položíme na vymastený plech. Pri 200 stupňoch pečieme cca 20 minút. Po upečení vrch potrieme masťou.
Text a foto Karol Hrčka