Aktuálne Recepty 

Čerešňová štrúdľa ručne ťahaná

To ani nie je koláč, či dezert, ale delikatesa. Skúste ju urobiť podľa receptu Karola Hrčku.

Na cesto potrebujeme:

  • 500 g hladkej múky (špeciál)
  • 100 g oleja
  • 1 lyžica octu
  • 259 g vlažnej vody
  • štipka soli

Na plnku:

  • 150 g masti
  • 150 g strúhanky
  • 150 g kryštálového cukru
  • 1,5 kg umytých, osušených čerešní

Postup:

Všetky suroviny dobre zmiesime, najlepšie v robote asi 10 minú. Preložíme do pomúčenej misky, prikryjeme fóliou a necháme odpočinúť. Medzitým na panvici roztopíme masť, pridáme strúhanku, cukor a orestujeme do svetlo hneda. Pozor, treba stále miešať, aby sa zmes nepripálila. Na stôl položíme obrus, pomúčime ho a pomaly vyťahujeme cesto.  Na cesto rovnomerne rozsypeme strúhanku, rozložíme čerešne a pokvapkáme roztopenou masťou. Pred zrolovaním okraje orežeme (môžeme pridať nakrájané do zeleninovej polievky). Štrúdľu zrolujeme a položíme na vymastený plech. Pri 200 stupňoch pečieme cca 20 minút. Po upečení vrch potrieme masťou.

Text a foto Karol Hrčka

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články