Ako upiecť takúto úžasnú bagetu? Tu je jedna finta, o ktorej ste pravdepodobne nevedeli
Dnes sa už domáce pečivo v našich končinách pečie vo veľkom. Obľúbený je kváskový, či zemiakový chlieb, ale keď vyskúšate takúto bagetu raz, budete ju musieť robiť pravidelne.
Potrebujeme:
- 3,5 dcl letnej vody
- 1 lyžička cukru
- 1 balenie sušeného droždia
- 1 lyžička soli
- 1 lyžica oleja
- 500 g hladkej múky
- 1 lyžica jedlej sódy
Postup:
Do vody nasypeme cukor, sušené droždie a zasypeme trochou múky. Zamiešame a necháme 15 minút vykysnúť. Potom postupne pridávame múku, soľ, olej a vypracujeme hladké cesto. Prikryjeme a necháme kysnúť asi 1 a pol hodiny. Cesto vyberieme na pracovnú dosku.
Rozdelíme na 4 časti a z každej urobíme valec ako keď robíme knedľu.
Prikryjeme a necháme podkysnúť. Medzitým zohrejeme vodu vo väčšom hrnci a keď vrie, nasypeme do vody sódu a ihneď vkladáme do vody pripravené cesto. Varíme z každej strany asi pol minúty. Ihneď vyberieme na plech vyložený papierom na pečenie. Cesto priečne narežeme na 4 miestach. Ak chcete, môžete posypať ľanovými semienkami. Pečieme v rúre predhriatej na 180 stupňov asi 35 minút.
Foto Depositphotos.com., Jarmila Zacher Pajpachová
Text a video: Гулнора Анназарова