Vynikajúca sviečková na smotane podľa receptu Pavla Mikulíka
O hercovi Paľkovi Mikulíkovi sa vedelo, že je nielen vynikajúcim kuchárom, ale aj gurmánom. Skúšala som veľa jeho receptov, ale najviac nám chutila jeho sviečková na smotane.
Potrebujeme:
- 1 kg falošnej hovädzej sviečkovej (ak máte divinu, urobte z diviny)
- 100 g údenej slaniny
- 2 mrky
- 1/4 zeleru
- 2 petržleny
- 1 cibuľu
- citrón a citrónovú kôru
- čierne korenie
- 1 dcl kvalitného bieleho vína (nemusí byť)
- soľ
- 4 guľôčky nového korenia
- 2 bobkové listy
- 2 lyžice cukru
- 1 šľahačkovú smotanu
- 1/2 litra hovädzieho vývaru (môže byť aj z kocky)
- 2 lyžice hladkej múky
- 2 lyžice oleja
Postup:
Do hrnca dáme zovrieť hovädzí vývar. Pridáme očistenú a nakrájanú mrkvu, petržlen, zeler, cibuľu pokrájanú na väčšie kúsky, korenie, bobkový list, dva cca 2 cm dlhé plátky citrónovej kôry (pozor, len vrchnú časť, bez dužiny), necháme slabo prevrieť a odstavíme. Necháme vychladnúť. Mäso umyjeme, ostrým nožom urobíme diery hlboké asi 2 cm a napcháme do nich pokrájanú slaninu a pridáme do pripravenej marinády. ( So slaninou sa bude ľahšie pracovať, ak ju predtým dáte do mrazničky). Necháme odstáť v chladničke minimálne cez noc, najlepšie však 24 hodín. Pred samotným varením mäso vyberieme a osušíme. Prudko opražíme na oleji. Marinádu necháme zovrieť a pridáme do nej opečené mäso. Posolíme, prikryjeme a dusíme na sporáku, prípadne v rúre (170 stupňov) asi 2 hodiny, kým nie je mäso mäkké. Potom mäso vyberieme do alobalu a zavrieme, aby nevychladlo. Omáčku precedíme, vyberieme bobkový lis, korenie a zvyšok prelisujeme naspäť do omáčky. Pokojne môžete všetko aj rozmixovať. Hrniec položíme na sporák. Cukor skaramelizujeme na teflonovej panvici, zalejeme trochou vody, aby sa rozpustil a vlejeme do omáčky. Smotanu rozhabarkujeme s múkou a zahustíme omáčku. Necháme prevrieť. Dochutíme citrónovou šťavou. Podávame s knedľou a samozrejme s brusnicovou omáčkou (džemom).
Text: Libuša Sabová
Foto Depositphotos.com