Takúto dobrotu k vínku, alebo len tak „hodiť“ do úst, sme už dávno nemali
Ja si nepamätám, či sme v detstve kupovali slané pečivo, či to vôbec bolo na trhu. Ale našim mamám to nevadilo, lebo vedeli uvariť a upiecť všetko na svete. V našej starej kuchárke z roku 1955 Varíme zdravo, chutno a hospodárne sú aj také recepty. Dnes som vyskúšala vynikajúci recept na slané pečivo, ale oni to volajú lupienky.
Lupienky z ražnej alebo pšeničnej múky
- 25 dkg hladkej ražnej múky
- 1/8 l mlieka
- 10 dkg tuku (ja som dala maslo)
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička drvenej rasce
- sezamové semienka
- vločky
- 1 vajce na potretie
Múku, soľ a rascu rozmiešame na miesiacej doske. Do múky rozdrobíme tuk a zarobíme s mliekom vláčne cesto asi ako na rezance. Cesto vyvaľkáme veľmi tenko, ako papier, celý plát prenesieme na pomastený plech (ja som dala papier na pečenie), kde ho rozkrájame na štvorce. Natrieme ich vajcom, ja som ešte posypala bylinkami a sezamom, vločkami a v stredne teplej rúre do zlatista upečieme. Necháme tesne pri sebe, ako sme krájali. Pečením sa od seba oddelia.
(Ja som piekla asi 15 minút pri 180 stupňov – tento údaj v knihe nikde nenájdete, lebo vtedy boli rôzne rúry.) Sú vynikajúce, naozaj odporúčam. Z tejto dávky budete mať asi jeden plech. Nebojte sa, keď sa cesto roztrhne, podobne ako pri krehkom ceste urobte záplatu.
Text foto Libuša Sabová, Depositphotos.com