Pre naše zdravie urobíme pozitívny krok, ak začneme konzumovať naše domáce sezónne potraviny, medzi ktoré kukurica patrí
Milí priatelia! V týchto dňoch sa nám v predajniach a na trhoch ponúka čerstvá kukurica. Veľa ľudí si myslí, že kukurica je zelenina, táto potravina je však obilnina, s tými istými zdravými vlastnosťami ako obilniny majú. Dnes je kukurica po ryži a pšenici najviac pestovanou obilninou na svete. Kukurica predstavuje vynikajúci zdroj zložených cukrov, vlákniny a tiamínu. Obsahuje mimoriadne vysoké množstvo luteínu, látky, ktorá výrazne znižuje riziko vzniku šedého zákalu, ale i makulárnej degenerácii oka. Ak pridáme do stravy svojich detí kukuricu, sladkým spôsobom sa staráme o ich zdravie. Viac kukurice v potrave namiesto sladkostí znamená prevenciu pred vznikom cukrovky. Kukurica navyše pomáha predchádzať obezite a zápche. Hovorí sa, že taktiež upokojuje črevá. Pre naše zdravie urobíme pozitívny krok, ak začneme konzumovať naše domáce sezónne potraviny. Tie by mali dostať vždy prednosť. Klíma, v ktorej žijeme ovplyvňuje náš život, naše stravovacie návyky a spôsob nášho života. Zloženie stavy zodpovedá prirodzeným geografickým podmienkam. V minulosti nebol tento problém. Ľudia museli jesť to, čo mali, čo im ponúkalo ich prirodzené prostredie. Dnes je situácia iná. V obchodom máme k dispozícii široký výber tovaru a potravín. Dodržiavanie sezónnosti nám však zabezpečí dostatok vitamínov, minerálov a živín. Jar, leto, jeseň i zima nám ponúkajú svoje sezónne potravinové zázraky. Vždy niečo iné. Žiadna monotónnosť, či jednotvárnosť. Výber zaručuje pestrosť a zaujímavosť. V tom je záruka kvality. Niektorí autori pripisujú kukurici protivírusové a protirakovinové účinky, vďaka prítomnosti inhibítorov proteáz. V roku 1931 dostal nemecký lekár Otto Heinrich Warburg (1883 – 1970) Nobelovu cenu za medicínu. Vo svojich výskumných prácach uvádza, že rakovina je výsledkom nefyziologického spôsobu života. „Jeme veľmi nezdravé jedlá a málo sa pohybujeme čím vytvárame kyslé prostredie v tele, navyše telo málo prekysličujeme. Zdravé bunky žijú v zásaditom prostredí, bohatom na kyslík, nádorové v kyslom, pričom kyslík nepotrebujú. Zásaditosť tela zjavne súvisí s tým, čo jeme. Ak máte nádor, snažte sa vytvoriť v tele zásadité prostredie pomocou stravy, cvičenia, vyhýbania sa stresu a doplňovaním chlorofylu.“ Kukurica má dvojnásobok antioxidačnej aktivity ako brokolica, pšenica i ovsené vločky a trojnásobok oproti naturálnej ryži. Neodporúča sa variť ju vo vode dlhšie ako 10 minút, aby sa obmedzila strata živín. Kukuricu je vhodné kombinovať so strukovinami a slnečnicovými semienkami, na zabezpečenie kompletnej sady aminokyselín. Neobsahuje lepok, preto je vhodná pre celiatikov. „Veselá myseľ a pokojné srdce sú najlepšie lieky na svete“ – napísal český spisovateľ Václav Kramerius (1753 – 1808). Raz neskoro v noci ležia starší manželia v posteli a čítajú si. Manželka sa náhle pýta: „Keď sme spolu chodili, vravel si, že si môj princ na bielom koni a pobiješ všetkých drakov aby si ma ochránil. Urobil by si to aj dnes?“ „Samozrejme miláčik. Dal by som život, aby som ťa ochránil.“ „A vždy si hovoril, že by si vyliezol na najvyššiu horu sveta a priniesol mi modré z neba. Urobil by si to aj dnes?“ „Samozrejme zlatko. Urobím pre teba všetko.“ „Tak buď mojim hrdinom! Skús nájsť hrniec a uvar mi kukuricu.“
MUDr. Michal Slivka
Foto Pixabay