Moje každodenné raňajky, nielen nedeľné
Docvičila som kalanetiku a vyšla som do záhrady naoberať si raňajky. Milujem drobné ovocie, najmä jahody. Tých je teraz však málo, ale máme peknú úrodu malín i černíc a už nájdem aj zrelú broskyňu. Na ovocie dám dve lyžice smotanového jogurtu, lyžičku vlastnoručne urobeného višňového džemu, pomiešam a navrch prídu müsli.
Už niečo vyše desať rokov raňajkujeme spolu s manželom výlučne len ovocie, jogurt a müsli. Keď som ho chcela nalákať na tieto raňajky, musela som ich urobiť naozaj dobré. Veď nahradiť anglické raňajky, šunku, klobásu, párky niečim zdravým, nie je jednoduché. Kupované müsli sú síce chutné, ale nepáčili sa mi éčka, palmový olej a veľa cukru. Tak som začala müsli piecť sama. Tu je môj recept:
- 3 balenia ovsených vločiek
- 10 dkg mandlí
- 10 dkg vlašských orechov
- 10 dkg lieskových orechov
- 3 lyžice celozrnnej špaldovej múky
- 3 kopcovité lyžice džemu (najradšej domáceho)
- 3 lyžice medu
Vločky vysypem do veľkej misy a pridám všetky suché prísady. Dobre lyžicou premiešam.
Potom pridám „mokré“ prísady – med a džem. To už musím dobre premiešať rukou, aby sa suroviny rovnomerne premiešali. Toto množstvo rozdelím na tri plechy, ktoré som vyložila papierom na pečenie.
Teplovzdušnú rúru zohrejem na 160 stupňov a naraz zasuniem všetky tri plechy. Po dvadsiatich minútach vyberiem spodný plech a na jeho miesto presuniem ten zo stredu. Na vybratom plechu müsli dobre premiešam, lebo pri okrajoch sú tmavšie a aj sú trochu zlepené. Asi po 3 minútach vyberiem druhý plech a na spodok presuniem ten, čo bol najvyššie. Opäť premiešam a nechám dobre vychladnúť. Aj dve hodiny.
Hotové müsli nasypem do sklenených nádob s uzáverom, aby neprijímali vlhkosť a boli stále chrumkavé. Toto množstvo stačí dvom ľuďom asi na 2 týždne. Každé ráno si na sezónne ovocie (v zime mrazené) naložíme hustý jogurt gréckeho tipu a na to chrumkavé müsli. Nepoznám lepšie raňajky!
Text a foto Libuša Sabová