Lykopén je pigmentová látka, zodpovedná za jasnočervené sfarbenie paradajok a ktorá má výrazný protirakovinový účinok
Organizmus si ju nevie vytvoriť sám, preto musí byť získaná z potravy prostredníctvom rastlinných zdrojov. Je všeobecne známe, že produkty s obsahom paradajok obsahujú približne 85% celkového príjmu lykopénu. Ostatných 15% dopĺňajú ostatné druhy ovocia (červený melón, ružový grapefruit, papaya…). V šupke paradajky sa nachádza štyrikrát viac lykopénu ako v dužine. Paradajke sa hovorí, že je najlepšou priateľkou prostaty. Lykopén totiž po vstrebaní z čreva sa hromadí hlavne v oblasti prostaty. Tu pôsobí priamo na enzýmy, zodpovedné za rast nádorového tkaniva, narušuje zväčšovaniu prostaty pôsobením na rast tkanivových buniek. Štúdie vykonané na veľkej populačnej vzorke, v ktorých sa sledoval vzťah rizika vzniku rakoviny prostaty a konzumácie potravín bohatých na lykopén, ako je napr. paradajková šťava, poukazujú na približne 30% – ný pokles tohto rizika. Ešte výraznejší účinok bol u mužov nad 65 rokov. Americký onkológovia tvrdia, že vysoká hladina lykopénu v krvi zabraňuje prenášaniu rakovinových buniek v tele a tvorbe metastáz. Kanadskí vedci vyzývajú mužov vo vyššom veku, aby aspoň dvakrát v týždni nezabúdali na jedlá z paradajok. V krajinách s vysokou konzumáciou paradajok, ako je Taliansko, Španielsko a Mexiko, je oveľa nižší výskyt rakoviny prostaty ako napr. v USA (na Slovensku sa ročne v priemere skonzumujú 4kg na osobu, v Taliansku až 30kg). „Nech sa páči, ponúknite sa“ – oslovuje ľudí pani predávajúca paradajky. „Žiadna chémia, ekologicky vypestované, to nie sú „gumené“ plody privezené zo zahraničia.“ Slnečný júl a august sú zárukou toho, že si každý z nás môže zakúpiť i chutné a zdravšie tuzemské plody. Lykopén sa nachádza vo vysokých koncentráciách i v produktoch vyrobených z paradajok – omáčke, kečupe (ten ale obsahuje veľa cukru), šťave, pretlaku a polievke. Varením paradajok dochádza k prasknutiu bunkových stien, lepšiemu uvoľňovaniu a následnému vstrebávaniu lykopénu. Využiteľnosť lykopénu zvyšujú tiež tuky, preto varenie paradajok v olivovom oleji je najlepší spôsob, ako maximalizovať množstvo absorbovaného lykopénu. Ak ešte pridáte cesnak, tak to určite nebude mať chybu. Mimochodom, donedávna boli dohady o tom, či považovať paradajky za ovocie, či zeleninu. Z botanického hľadiska sú ovocím (bobule), pretože vznikajú ako výsledok oplodnenia kvetu. Zo záhradníckeho pohľadu sú však zeleninou, vzhľadom na pestovanie a spôsob využívania…
Text MUDr. Michal Slivka
Foto Pixabay.com