Najčítanejšie Recepty 

Domáca štrúdľa je najlepšia

Ťahaný závin s ovocným tvarohom

Na cesto:

  • 250 g hladkej múky

  • štipka soli

  • 100 ml vlažnej vody

  • 1 vajce

  • 1 PL oleja

Na náplň:

  • 100 g mäkkých sušených marhúľ

  • 500 g kyslastých jabĺk

  • 250 g odtučneného tvarohu

  • 150 g kyslej smotany

  • 1 vajce

  • 50 g cukru

  • 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker

  • 1 zarovnaná PL zemiakového škrobu Solamyl Dr.Oetker

  • kôra z jedného chemicky neošetreného citróna

  • 2 PL citrónovej šťavy

  • 75 g hrozienok

Na potretie:

  • 50 g masla

Na posypanie:

  • 25 g práškového cukru

Ešte potrebujeme:

  • malý hrniec s pokrievkou
  • papier na pečenie

  • plech na pečenie

  • váľok

  • čistú utierku

Príprava:

  1. Na prípravu cesta preosejeme do misy múku, pridáme soľ, vodu, vajce a olej a elektrickým ručným šľahačom najskôr na najnižšom, potom na najvyššom stupni spracujeme na hladké cesto. V malom hrnci privedieme do varu vodu, vylejeme ju a hrniec dobre osušíme. Do hrnca vložíme papier na pečenie, naň položíme cesto, zakryjeme pokrievkou a necháme asi 30 minút odpočívať.

  1. Na prípravu náplne pokrájame sušené marhule na prúžky. Jablká olúpeme, odstránime jadrovníky, rozkrájame na štvrťky a tie ešte na tenké plátky. Tvaroh premiešame s kyslou smotanou, vajcom, cukrom, vanilínovým cukrom, škrobom, citrónovou kôrou a šťavou. Pridáme marhule, plátky jabĺk a hrozienka.
  1. Na pomúčenej utierke cesto rozvaľkáme na tenkú placku s veľkosťou asi 50 x 70 cm (cesto musí byť priehľadné). Rozohrejeme maslo. Dve tretiny cesta pokryjeme náplňou (na kratších stranách necháme asi 3 cm voľné). Voľné cesto potrieme rozpusteným maslom a kratšie okraje preložíme cez náplň. Pomocou utierky závin po dlhšej strane stočíme – začneme na strane s tvarohovou náplňou. Konce pevne pritisneme.

  1. Závin preložíme na plech pokrytý papierom na pečenie a potrieme zvyšným maslom. Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 180 °C

Teplovzdušná rúra: 160 °C

Plynová rúra: stupeň 3

Doba pečenia:  asi 5 minút

Závin ihneď po upečení poprášime práškovým cukrom a podávame teplý alebo vychladený.

Tip: K závinu môžeme podávať ušľahanú šľahačku alebo vanilkovú zmrzlinu. Ak by sušené marhule boli príliš tvrdé, vopred ich namočíme na 1–2 hodiny do jablkovej šťavy alebo vody.

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články