Čokoládové rezy s višňami
Jemná horká čokoláda a višne vytvárajú lahodnú pochúťku.
Cesto:
- 150 g jemnej horkej čokolády
- 5 vajec
- 150 g masla
- 150 g cukru
- 80 g hrubej múky
Plnka:
- 200 g nahrubo posekanej horkej čokolády
- 400 g šľahačkovej smotany
- 1 lyžica vanilkového cukru
- 1 pohár zaváraných višní
Okrem toho:
- 1 čokoládu na polevu (môže byť čokoláda na varenie)
- višne na ozdobu
Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a necháme vychladnúť. Oddelíme žĺtka od bielkov. Maslo vymiešame s cukrom, schladenú, ale ešte teplú čokoládu vmiešame do krému. Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Do krému vmiešame žĺtka a po lyžiciach pridávame múku. Nakoniec z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a postupne pridáme do cesta. Na plech položíme papier na pečenie a rovnomerne rozdelíme cesto. Pečieme 30 minút.
Čokoládu rozpustíme za stáleho miešania spolu so smotanou a vanilkovým cukrom. Najmenej 30 minút necháme vychladnúť. Potom vyšľaháme do krému.
Cesto pozdĺžne prekrojíme a spodný diel potrieme čokoládovým krémom. Poukladáme naň višne a prikryjeme vrchným dielom. Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu na varenie a rozotrieme ju po povrchu. Nožom naznačíme rezy a každý ozdobíme 2 koktajlovými višňami. Chladíme asi 3 hodiny. Potom rozkrájame na rezy.
Text a foto Libuša Sabová