Urobte si domáci jablkový ocot
Na dedine sa nám dobre býva, lebo tu máme susedov, ktorí majú staré ovocné stromy a bohatú úrodu, ktorú nestačia sami skonzumovať. A tak sa niečo ujde aj nám. Dostala som zopár jabĺk, upiekla som štrúdľu a zo zvyšku som sa rozhodla urobiť ocot.
Potrebujeme:
- 1 kg jabĺk
- 1 l minerálnej vody
- 3 lyžice cukru
- kus látky
Jablká som dobre umyla, pokrájala do pohára a zaliala vodou a cukrom. Prikryla som kúskom handričky, ktorú som upevnila gumičkou. Teraz to už odložím na 6 týždňov na tmavé miesto a nechám fermentovať. Potom jablká precedím a čistú šťavu odložím do fľaštičky. Už sa teším na môj prvý domáci jablkový ocot.
Jablčný ocot pomáha:
- znížiť hladinu cukru v krvi,
- zvyšuje senzibilitu na inzulín,
- znižuje hladinu cholesterolu v krvi,
- priaznivo ovplyvňuje krvný tlak,
- zabíja plesne,
- pomáha v boji proti kožným ochoreniam,
- podporuje trávenie,
- sťahuje opuchy.
Libuša Sabová
Ilustračná foto Depositphotos.com