Toľko čokolády na jednom mieste som ešte v živote nevidela, píše naša čitateľka Beáta Wohrstein .
Žijem už viac ako 30 rokov v Nemecku, 120 južne od Stuttgartu. Do Zürichu je to zhruba 90 km, do francúzskeho Strassburgu 120 km. Vydala som sa sem, manžel je Nemec. Pracujem ako docentka, učím nemecký jazyk a keďže ovládam plynule 5 jazykov, tak aj ako tlmočníčka pre štátne inštitúcie. Som šťastná babka, alebo ako sa tu hovorí Omi. Rada a veľa čítam, s manželom cestujeme a venujeme sa našej záhradke.
Firma LIND sa nachádza v mestskej časti Kilchberg, v bezprostrednej blízkosti jazera Zürichsee. Ja som absolvovala Grand Tour, videla som celý postup výroby čokolády od samého začiatku, rast kakaovníka v Afrike, spracovanie bôbov a výrobu kakaového prášku, až po známu tabuľku čokolády.
Počas exkurzie sme mali možnosť degustácie rôznych druhov prísad ako aj prvých pokusov vyrobenej čokolády. Dozvedeli sme sa veľa zaujímavosti z histórie firiem Suchard, Nestlé, Lind a Toblerone. Mňa prekvapilo, že práve Toblerone sa vyrába aj v Bratislave.
Nezabudnuteľný zážitok mám z predajne, ktorá má veľkosť futbalového ihriska. Toľko čokolády na jednom mieste som ešte v živote nevidela. Samozrejme, že som aj poriadne nakúpila. Za zmienku stojí, že firma ponúka aj semináre pre deti aj dospelých, kde je možnosť vyrobiť si vlastnú čokoládu. Vyberte sa tam, určite neoľutujete. Vstupenky odporúčam zaobstarať via internet vopred.
Text a foto Beáta Wohstein