Taká je naša generácia! Kým nemáme na Vianoce napečené, minimálne dvanásť druhov, nie sme spokojné!
Ktorý kúsok by ste si vybrali? Ja určite laskonky. Mám ich rada od detstva. Tá úžasná sladká chuť rozplývajúca sa na jazyku… Ako ich pečie Jarmila Zacher Pajpachová?
Potrebujeme:
- 100 g kryštálového cukru
- 75 g kokosu
- 50 g práškového cukru
- 2 vaječné bielká
Maslový krém:
- 150 g masla
- 15 dkg kryštálového cukru
- 1 vajce
- 1 vanilkový cukor
- 1 lyžička rumu
Postup:
Z bielkov vyšľaháme sneh,vmiešame cukor a šľaháme vo vodnom kúpeli 10 minút. Keď vznikne tuhý sneh, odložíme misku mimo a opatrne vmiešame kokos. Cesto dáme na plech pomocou formy na laskonky, vytvarujeme. Pečieme 60 minút pri teplote 110 stupňov.
Medzitým si pripravíme maslový krém. Vo vodnom kúpeli vyšľaháme vajce s cukrom a vanilkovým cukrom až do zhustnutia. Necháme vychladnúť, potom zašľaháme do zmäknutého masla. Pridáme rum. Plnku natierame na pripravené, vychladnuté laskonky a spájame.
text a foto Jarmila Zacher Pajpachová