Recept na výborné medovníčky, alebo ak chcete perníčky
Cesto musí zrieť 4 dni a potom sa z neho môže odoberať a piecť 4 mesiace.
- 1050 g hladkej múky
- 450 g práškového cukru
360 g medu
6 stredných vajec
3 čajové lyžičky sódy bicarbony
4 polievkové lyžice perníkové korenie- z toho 2 PL mletá škorica, aníz, fenikel, badián, klinčeky
strúhaná citrónová kôra - Spracujeme lepivé cesto a dáme pomúčené do vrecka, alebo do nádoby zrieť. Ak obschne, zatočíme do vlhkej utierky. Po zretí znova spracujeme a pečieme najlepšie na mastnom papieri. Vyváľkáme na 3-4 mm a pečieme 10 minút pri teplote 200 stupňoch. Pred pečením potrieť rozšľahaným vajíčkom a po upečení tiež . Ešte horúce odkladáme na drevený povrch.
Text a foto Ľubica Žugecová
Ilustračná foto Depositphotos.com