Na jar treba organizmus výdatne posilniť
Premenlivé jarné počasie spôsobuje, že omnoho ľahšie prechladneme a ochorieme. Našťastie aj v tomto ročnom období máme k dispozícií potraviny, ktoré účinne pomáhajú brániť pred infekciami.
Ovocie proti vírusom
Ovocie nie je iba zdrojom vitamínu C, ale aj inej látky, ktorá zneškodňuje bacily. Je to kyselina trieslová, vďaka ktorej vírusy nepreniknú do bunečného jadra. Veľké množstvo trieslovín obsahujú prírodné ovocné šťavy – jablková, grapefruitová a hroznová.
Zelenina proti infekcii
Zelenina je základným zdrojom vitamínov, zvyšujúcich odolnosť organizmu – betakaroténu a vitamínu C. Najviac betakaroténu obsahujú žlté a zelené druhy zeleniny. Mrkva, špenát, brokolica, paradajky, paprika, zelený hrášok. Mali by sme ich konzumovať v surovom stave, v zime mrazené. Cenným zdrojom vitamínu C sú obľúbené zemiaky.
Celozrnné pečivo prečisťuje
Biele pečivo by sme mali z každodennej stravy vyradiť a celkom nahradiť celozrnným. Obsahuje totiž nielen komplex vitamínov B a vitamín E, ale aj cenné stopové prvky – selén, zinok, vďaka ktorým organizmus ľahšie vylučuje škodliviny a jedy, sťažujúce činnosť bielych krviniek.
Cesnak zabíja baktérie
Obsahuje látky podporujúce aktivitu bielych krviniek. Vďaka tomu účinnejšie ničia choroboplodné zárodky, ktoré vyvolávajú infekcie. Najsilnejšie účinky má čerstvý cesnak a pri náchylnosti na infekcie, alebo aj pri liečbe by sme mali jesť dva strúčiky cesnaku denne. Cesnakové preparáty z lekárne sú síce pozbavené typického prenikavého zápachu, ale nie sú rovnako účinné. Pôsobenie cesnaku zosilňuje vitamín C.
Oleje – zdroj vitamínu E
Rastlinné oleje lisované za studena obsahujú veľké množstvo vitamínu E, ktoré chráni bunky pred vplyvom škodlivín zo životného prostredia a bielym krvinkám pomáha plniť obrannú funkciu. Dostatočné množstvo vitamínu E získame, ak pridáme do každodenného zeleninového šalátu lyžicu oleja.
Jogurt zvyšuje počet protilátok
Pri dnešnom spôsobe života, keď si často nedokážeme nájsť čas na plnohodnotné stravovanie, je dôležité podporovať činnosť tráviacich štiav. Kyslomliečne výrobky pomáhajú udržiavať zdravú črevnú mikroflóru a podporujú tvorbu protilátok na mnohé ochorenia. Nesmieme zabúdať ani na to, že sú významným zdrojom vápnika nevyhnutného na stavbu zdravých kostí, zubov a svalov.
Mnoho dospelých ľudí nemôže piť mlieko bez toho, aby si nepodráždili žalúdok. Spôsobuje to nedostatok enzýmu laktáza, ktorí pomáha pri štiepení a vstrebávaní mliečneho cukru. A práve túto problematickú úlohu preberajú na seba jogurtové kultúry, premieňajúce mlieko na jogurt.
Foto Depositphotos.com