Máte vysoký cholesterol, bývate často prechladnutí, trápi vás vysoký krvný tlak? Je najvyšší čas konzumovať medvedí cesnak.
Ponúka sa všetkým telesne uboleným. Po snežienke jarnej sa pokladá za jedného z prvých poslov jari. Názov dostal pre skutočnosť, že ho medvede po zimnom spánku vyhľadávajú, aby si prečistili žalúdok, črevá i krv. Rastie na vlhkých lúkach a v lesoch, pri zbere ho skôr zacítime. ako zbadáme. Rastlina na pohľad pripomína konvalinku, avšak typická vôňa vylučuje zámenu. Švajčiarsky ľudový liečiteľ a kňaz Kunzle ho pokladá za najlepšiu krv čistiacu rastlinu a tvrdí: ,,Ľudia, ktorí mali dovtedy sivú pokožku a akoby boli jednou nohou v hrobe, po jeho užívaní rozkvitnú ako ružové kríky.“ ,,Aj cesnak štípe, ale v dome ho treba“ – vraví ľudová múdrosť. Cesnak medvedí má podobné účinky ako cesnak kuchynský, ale má navyše i účinnejšie enzýmy, jemnejšiu chuť a viac aktívnych látok. Má silné protibakteriálne účinky, je vhodný na znižovanie tlaku, znižuje obsah cholesterolu a cukru v krvi, prečisťuje krv a odhlieňuje. V roku 1944 Američan J. Cavallito objavil v cesnaku sírnatú látku alicín, zodpovednú za silné protibakteriálne a protiparazitárne účinky – cesnak medvedí ho obsahuje až štyrikrát viac! Je významným prírodným zdrojom selénu, zinku, dôležitých stopových prvkov a vitamínov. Obetovať čas na jeho zber sa určite oplatí! Cesnak medvedí konzumujeme najlepšie čerstvý, napr. ako náhradu cibuľky na chlebe s maslom, alebo na vylepšenie chuti zeleninových polievok. Sušený sa neužíva, pretože stráca účinné látky. Vo forme liehovej tinktúry (nadrobno porezané listy, zaliate 40% liehom, po troch týždňoch scedené) je vítaným doplnkom liečby vysokého krvného tlaku (denne užívame 20 kvapiek).
MUDr. Michal Slivka
Foto Iveta Vašíčková