Máčanka, recept výborného kuchára Karola Hrčku
Potrebujeme:
- 1/2 l šťavy z kyslej kapusty
- 1 hrsť sušených húb
- 10 dkg údenej klobásy
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 ks bobkový list
- 10 guľôčok čierneho korenia
- soľ
- rasca
- mletá červená paprika
- 1/2 kelimka kyslej smotany
- 1 lyžica hladkej múky
- 1 lyžica masti, alebo oleja
Postup:
Huby namočíme asi na pol hodinu v šťave z kyslej kapusty. Potom položíme na oheň, pridáme pokrájanú údenú klobásu, bobkový list, pretlačený cesnak, čierne korenie, soľ a necháme variť kým huby a klobáska nezmäknú. Medzitým si očistíme a pokrájame cibuľu, opražíme na masti, pridáme rascu, mletú červenú papriku a múku. Zamiešame a odstavíme z ohňa. Zalejeme trochou studenej vody, aby sme zápražku rozriedili. Do hrnca pridáme smotanu a zalejeme zápražkou. Necháme prevrieť a máčanka je hotová.
Text a foto Karol Hrčka