Má dovezený ľadový šalát viac vitamínov ako medvedí cesnak?
Sme dvojčlenná rodina a stravujeme sa len a len doma a môžem s hrdosťou povedať, že stále sa stravujeme pestro, plnohodnotne a chutne. Tým, že bývame na dedine som sa naučila robiť si určité zásoby, aby som nemusela za každým kilom múky utekať do obchodu. Raz za tri týždne urobíme naozaj veľký nákup v jednom reťazci určenom hlavne pre podnikateľov. Majú tam veľké balenia. Napríklad maslo môžete kúpiť v jednom balení 4 kusy po 250 gramov. Vždy jeden kus vyberiem a ostatné uložím do mrazničky. V mrazničke mám aj dostatok mäsa, výborných domácich klobások, ale aj zelenú fazuľku z vlastnej úrody. Minule som varila kapustnicu do veľkého hrnca s tým, že si do mrazničky odložím do dvoch kilových kelímkov od jogurtu, aby sme mali na neskôr. Chlieb si už dávno pečiem sama, aj pečivo. Jediné, čo nám trošku chýba je čerstvá zelenina. Ale potom som si položila otázku, či naozaj? V hore teraz rastie toľko medvedieho cesnaku, že si ho môže nazbierať naozaj každý. Má ľadový šalát dopestovaný v španielskych sklenníkoch viac vitamínov ako mladučká žihľava? Je jarná reďkovka dovezená ktovie odkiaľ hodnotnejšia ako medvedí cesnak, ktorý nám ponúka matka príroda ? Má niečo viac vitamínov C ako kyslá kapusta? Nič! Držme sa my našich starých, rokmi overených potravín. Môžeme len získať!
Text a foto Libuša Sabová