Kurkuma zmierňuje bolesti a zápaly kĺbov
Štúdie preukázali, že kurkuma má schopnosť chrániť pľúca pred tvorbou vláknitého tkaniva pri chorobách ako je obštrukčná bronchitída, astma, pneumónia, ožarovanie chemoterapia. Kurkumín – biologicky účinná látka polyfenol má nasledujúce vlastnosti:
Je to:
- antioxidant
- protizápalový
- protinádorový
- antidepresívum
- antibakteriálny
- antivírus
- imunomodulačný
Kurkumín navyše zvyšuje citlivosť buniek na inzulín, čo je veľmi dôležité pre ľudí s cukrovkou. Kurkuma je účinná aj pri ochoreniach tráviaceho traktu, obličiek, pečene a žlče. Z kurkumy si môžete pripraviť niekoľko rôznych nápojov. Tieto nápoje sú dostupné každému, lebo ingrediencie sa dajú kúpiť v každom obchode.
Teplý nápoj z kurkumy
1/2 lyžičky kurkumy, 1/4 lyžičky čierneho korenia zalejte horúcou vodou. Popíjajte medzi hlavnými jedlami.
Čaj s kurkumou a závorom
1/4 lyžičky kurkumy, 1/2 lyžičky zázvoru zalejte horúcou vodou. Do vychladnutého čaju dajte lyžičku medu.
Kurkuma so škoricou
1/3 lyžičky kurkumy, 1/3 lyžičky škorice, štipka čierneho korenia. Zalejte horúcou vodou a do vychladnutého nápoja pridajte lyžičku medu a plátok citróna.
POZOR!
Kurkumu nemôžete konzumovať ako sa vám zachce. Podľa WHO je denná dávka kurkumínu. 70 kg človek by ho denne nemal skonzumovať viac ako 1,5 čajovej lyžičky.
Foto Pixabay.com