Chrumkavé tyčinky
Nemusia byť len z lístkového cesta. Recept je na asi 20 kusov.
Potrebujeme:
- 350 g hladkej múky
- 1 kocka čerstvých kvasníc, alebo 1 balenie sušených
- 1/8 l teplého mlieka
- 150 g rozpusteného masla
- 1 lyžička muškátového oriešku
- 1 žĺtko
- soľ
- korenie
- trošku mlieka, alebo smotany
Preosiatu múku vysypeme do misy, urobíme v nej jamku. Mlieko zmiešame s kvasnicami a vlejeme na múku, trošku zasypeme, prikryjeme utierkou a necháme 15 kysnúť. Potom pridáme ďalšie ingrediencie a všetko spolu dobre premiesime. Prikryjeme a opäť necháme vykysnúť. Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, preložíme ho na pracovnú dosku, ešte raz premiesime a rozdelíme na 20 častí. Z každej urobíme cca 30 – 40 cm dlhú tenkú tyčinku a položíme na plech vyložený papierom. Opäť necháme chvíľu podkysnúť. Pred pečením potrieme žĺtkom rozmiešaným s mliekom, alebo so smotanou. Posypeme bylinkami, hrubou soľou, rascou… podľa vlastnej chuti. Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 200 stupňov 10 – 15 minút, aby neboli veľmi tmavé. Tyčinky budú chrumkavé až keď vychladnú. Sú výborné k dobrému vínku.
Foto Deposiphotos.com