Reklama

Aktuálne

Jablková torta podľa vychýreného kuchára Karola Hrčku

Urobte cez víkend tento skvost. Rodina bude nadšená!

Na cesto potrebujeme:

  • 4 vajcia
  • 50 g práškového cukru
  • 100 g polohrubej múky
  • 2 lyžice múky krupica
  • citrónová kôra
  • 1 dl oleja
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 vanilkový cukor

Jablková plnka:

  • 3-4 lyžice hnedého cukru
  • 6 kyslejších jabĺk
  • 1 lyžička škorice
  • šťavu z polovice citróna

 Pudingová plnka:

  • 2 zlaté klasy
  • 1/2 l mlieka
  • 2 žĺtky
  • 50 g kryštálového cukru
  • 50 g masla

Navrch:

  • za hrsť pomletých vlašských orechov
  • trochu nastrúhanej čokolády

Postup:

Najskôr si pripravíme cesto. Oddelíme žĺtka od bielkov. Žĺtka s cukrom vyšľaháme. Z bielkov urobíme tuhý sneh. Do žĺtkov pridáme múku, krupicu, olej, trochu citronovej kôry, prášok do pečiva, vanilkový cukor a nakoniec zľahka primiešame sneh. Pripravíme si jablkovú plnku. Na panvici skaramelizujeme hnedý cukor, pridáme na kocky pokrájané jablká a škoricu. Ak jablká nie sú dostatočne kyslé, pridáme ešte šťavu z  polovice citróna.

Ďalej si urobíme puding zo zlatého klasu, ale len z polovičnej dávky mlieka, nie ako je návod na obale. Chceme, aby krém bol hustý.  Pridáme cukor, potom ešte do teplého (nie vriaceho) pridáme za stáleho šľahania 2 žĺtka a nakoniec maslo.

Tortu na pečenie dobre vytrieme maslom, vysypeme múkou. Vylejeme polovičku cesta, potom ide jablková plnka, na ňu pudingová a nakoniec druhá polovica cesta.

Naznačíme zárezy, ako budeme chcieť tortu krájať, potrieme ich olejom, aby sa nespojili.

Vrch ešte posypeme  orechmi a čokoládou a dáme piecť do rúry, ktorú sme vyhriali na 170 stupňov. Pečieme 20 minút. Potom zakryjeme alobalom, teplotu stiahneme na 150 stupňov a dopekáme ešte 10 – 15 minút.

Text a foto Karol Hrčka

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

„Keď som mala 84 rokov, začala som písať knihu spomienok,“ hovorí Anna Poláková (93)

Ešte žil manžel a ja som mu čítavala jednotlivé state. Veľmi sa mu to páčilo,…

9 hodín pred

Ťahaná višňovo-maková štrúdľa podľa vychýreného kuchára Karola Hrčku

Keďže veľa rokov pracoval v špičkových nemeckých, či rakúskych reštauráciách, jeho recept je naozaj overený…

17 hodín pred

Skorocelový sirup a masť podľa Márii Trebenovej

Skorocel. Jeho názov je vraj odvodený od jeho hlavného účinku – skoro celí rany a…

17 hodín pred

Ak chcete vyzerať mladšie, určite zmeňte účes

Vlasy robia človeka. To je staré známe porekadlo a treba povedať, že pravdivé. Nič ženu…

17 hodín pred

Aj vy mávate v tejto nešťastnej dobe pocity beznádeje? Ja áno, hovorí Anna (60)

A ešte stále sa vlastne ani nestačíme čudovať nad zmenami, ktoré sa nám každý deň…

17 hodín pred

Monika Beňová, poslankyňa Európskeho parlamentu

Členstvo v EÚ je pre Slovensko nenahraditeľné. Príkladom je až 80 percent verejných investícií financovaných zo…

19 hodín pred