Aktuálne

Výstava diel Alfonsa Muchu na kúpeľnom ostrove predstavuje svetoznámeho maliara ako geniálneho fotografa

Nadácia Mucha pripravila na rok 2024 šesťdielnu výstavu s názvom Mucha a fotografia: Osobná vízia, ktorá je treťou časťou projektu Muchova cesta. Jeho súčasťou sú aj Piešťany. Slovenská časť výstava bola otvorená 11. mája slávnostnou vernisážou na Kúpeľnom ostrove, ktorý Alfons Mucha rád a často navštevoval. Jeho diela môžu milovníci umenia obdivovať do 31. októbra 2024.


Piešťanské kúpele sa v roku 2023 stali prvým miestom mimo územia Českej republiky, ktoré sa pripojilo k projektu Muchova cesta. Prvá výstava mala obrovský úspech, videlo ju 30-tisíc ľudí. Tento rok predstavuje Nadácia Mucha svetoznámeho umelca ako geniálneho fotografa. Šesťdielna výstava približne 120 fotografických diel Alfonsa Muchu, ale aj ikonických plagátov, kresieb, štúdií, osobných predmetov, sôch a obrazov z rodinnej zbierky bude prístupná na
piatich miestach v Českej republike (Ivančice, Moravský Krumlov, Hrušovany nad Jevišovkou, Doubravice nad Svitavou, zámok Zbiroh) a jednom na Slovensku (Piešťany).


„Ako ukázala predchádzajúca séria výstav Nadčasový Mucha: Prepojenie sveta (2022) a Alfons Mucha: Kvetinové svety (2023), Mucha bol popredným predstaviteľom secesie, známym najmä vďaka svojim plagátom a širokej škále dekoratívnych diel, ktoré vytvoril v Paríži koncom 19. storočia. Menej známe je však to, že Mucha sa začal venovať fotografovaniu dávno predtým, ako sa preslávil vo francúzskom hlavnom meste, a táto vášeň ho sprevádzala aj v záverečnej
fáze jeho umeleckej kariéry v 30. rokoch 20. storočia,“ hovorí Tomoko Sato, kurátorka výstavy. Muchova nadácia dnes uchováva približne 2 500 jeho fotografií. Zachovali sa ako dobové tlače lebo negatívy na sklenených platniach/celuloide a pokrývajú mimoriadne širokú škálu tém: nielen ateliérové modely, snímky jeho rodiny a priateľov, portréty, krajinky, prírodné a architektonické štúdie, ale aj dokumentárne a inscenované fotografie (mise-en-scène). Na piešťanskej časti výstavy Mucha a fotografia: Osobná vízia sa podieľalo aj župné Balneologické múzeum Imricha Wintera s exponátmi zo svojej zbierky, ktoré mapujú vzťah Alfonsa Muchu a jeho rodiny k Piešťanom.

„Alfons Mucha trávil na Kúpeľnom ostrove príjemné chvíle aj so svojimi blízkymi. Som rád, že v tejto tradícii pokračujú aj jeho vnuk John Mucha a pravnuk Marcus Mucha. Domácim i zahraničným návštevníkom piešťanských kúpeľov ponúkajú možnosť obdivovať jedinečné diela priamo v srdci Kúpeľného ostrova, neďaleko hotela Thermia Palace, pre ktorý tento umelec vytvoril svoje jediné dielo so slovenským motívom Buď pozdravený, požehnaný prameň zdravia,“ dodáva Peter Bednarčík, generálny riaditeľ Slovenských liečebných kúpeľov Piešťany.

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Človek musí robiť zásadné životné rozhodnutia vtedy, keď ešte nevie posúdiť, či sú správne!

Začnem základnou školou. Po jej skončení, sa každý musí rozhodnúť, ako ďalej. Tí, ktorí krásne…

18 hodín pred

Vnúčatá sú to najkrajšie, čo nám deti dajú, hovorí, veru áno, táto dvojnásobná „babička,“ Naďa Lazarová

Deti nedostávame s návodom. Ani k mojim nebol pribalený. Končila som vysokú školu a vo…

18 hodín pred

Život mi pridal vrásky, ale moje srdce nezostarlo, hovorí Meryl Streep

Najväčší dojem u mnohých zanechala Meryl Streep vo filme Kramerová versus Kramer. Svoje filmové úlohy…

18 hodín pred

Život ma stále baví, hovorí 68 ročná pani Veronika

Veľmi veľa čítam. Nie vždy mám slnečné dni, ale viem, že prejdú aj tie horšie…

18 hodín pred

Ktorú knihu z detstva viete naspamäť?

Ja určite Danka a Janka od Márii Ďuríčkovej. Dodnes mi hocikedy príde na um" "Danka…

2 dni pred

Čerešňový koláč so snehom podľa pani Eržiky

Tento recept je zo starej zbierky receptov. Veľakrát vyskúšaný, overený. Cesto: 400 g hladkej múky…

2 dni pred