Reklama

Známa televízna kuchárka Silvia Pilková – milujem poriadne jedlo

Pozrite sa na jej fotografiu. Taký milý úsmev sa len tak nevidí. Všimla som si ju v jednej televíznej relácii o varení a môžem povedať, že je veľká škoda, že nám už cez obrazovku neponúka svoje vynikajúce recepty.

Už dlho robíte v gastronómii?

V gastronómii som začala robiť po návrate z USA, ako General Manager reštauračnej siete. Strávila som krásne tri roky otváraním nových reštaurácií, riadením tých bratislavských a zaúčaním sa do tajov medzinárodnej kuchyne. Potom som vlastne plynulo prešla k písaniu knižiek a neskôr k vareniu v televízii. Prvú knižku mi pokrstil dnes už zosnulý pán Bednárik a milovníčka krojov Tamara Šimončíková Heribanová. Poslednú knižku 77 tradičných receptov mi krstila známa etnologička a spisovateľka Katarína Nádaská. Musím povedať, že je ich už celkovo deväť a som tak hrdá knižná mamina.

Je to vaša profesia, alebo ste sa k tomu dostali zo svojej záľuby?

Vyštudovala som City University, marketing a management. Štúdium bolo v angličtine, vďaka čomu som sa neskôr mohla pohybovať po svete a absolvovať rôzne kurzy a semináre, ktoré ma pripravili na prácu v reštauračnom biznise. No záľuba to je už odmalička, pretože milujem nielen varenie, ale aj jedenie a zbieranie receptov. Veľkým vzorom mi bola moja starká z Banskej Štiavnice, ktorá nás počas letných prázdnin zaúčala do varenia a pečenia. Jej ťahaná čerešňovo-orechová štrúdľa, či slivkové gule boli neprekonateľné.

Máte aj reštauráciu?

Kedysi som túžila mať svoju reštauráciu, ale keďže viem, aké to je náročné a vyžaduje to prácu vo dne, v noci, povedala som si, že nie. Aj keď nemám deti, mám veľkú rodinu a priateľov a variť pre nich mi úplne stačí. Radšej si zájdem do reštaurácie ako hosť a to dosť často, pretože rada skúšam nové jedlá a mám rada spoločnosť.

Aké jedlá varíte najradšej?

My sme dosť tradičná rodina a preto sa u nás varí slovenská klasika ako granadír, halušky, zemiakové placky, huspenina, ale máme radi aj talianske jedlá, hlavne cestoviny a rizoto. Ja milujem vyprážaný rezeň a zemiakový šalát a môj manžel zas restovanú pečeň na cibuľke s ryžou.

Váš najobľúbenejší recept?

V zime poteší silná cibuľačka

Cibuľačka

1 PL masti, 4 PL cukru, 4 veľké cibule, 200 ml červeného vína, 1 l kuracieho vývaru, vetvička tymiánu, soľ, mleté čierne korenie, chlieb, plátky syra Na masti rozpustíme cukor a necháme karamelizovať. Pridáme nakrájanú cibuľu a premiešame. Vložíme tymian. Podlejeme vínom a po chvíli  aj  s vývarom. Dochutíme soľou a korením a varíme asi 20 minút. Do taniera dáme opečený krajec chleba so syrom a zalejeme polievkou.

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

To naše krásne detstvo?!

Priatelia, v poslednom čase som si opakovane uvedomil, aké som mal v živote šťastie, že…

14 hodín pred

Pavlova Boby Volkovej

Boženu Volkovú poznáte  z našich článkov. Je to bývalá letuška ČSA, manželka veľvyslanca Slovenska v…

14 hodín pred

Prečo toľkých ľudí iritujem? Pýta sa Renáta Názlerová. Apropo, schudla som 24 kg!

Pretože sa mám rada aj so svojimi chybami. Iste ste si všimli i sami na…

19 hodín pred

5 knižných noviniek, ktoré sa oplatí prečítať

Určite už viete, že čítanie kníh zlepšuje pamäť, schopnosť vyjadrovať sa, či koncentráciu, čo je…

1 deň pred

Prečítajte si niečo o Zlatej Zuzane a pridajte fotografiu vašej súpravy do komentárov

Priatelia, pripime si dnes na tiché výročie a jedinečný umelecko-priemyselný výkon. V lete tohto roku…

2 dni pred

Viete, že baza odstraňuje z tela toxíny?

V priebehu mája a júna bohato zakvitne silne voňajúcimi žltobielymi kvetmi bazový krík, ktorého listy…

2 dni pred