Dobré rady

Viete zareagovať, keď vám niekto povie, že má rakovinu?

Určite sa každý z nás vo svojom okolí stretol s človekom, ktorý bojuje s rakovinou. Či už v rodine, v susedstve, v práci, v škole alebo medzi priateľmi. Keď vám váš blízky oznámil, že má rakovinu, vedeli ste, ako zareagovať a čo mu povedať? Vtedy by ste možno uvítali radu, ako tohto človeka podporiť a pomôcť mu prekonať náročné obdobie v jeho živote.

Práve na tému komunikácie s onkologickým pacientom sa Liga proti rakovine zamerala vo svojej tohtoročnej kampani „Rozprávajme sa…“, ktorú organizuje v rámci tradičného jesenného projektu s názvom Týždeň Ligy proti rakovine, ktorý sa práve dnes začína.

Každý rok sa počas Týždňa Ligy proti rakovine, ktorý je jedným  z preventívno-informačných projektov, zameriavali na dôležité otázky v oblasti prevencie, zdravého životného štýlu, Európskeho kódexu proti rakovine a možností, ako znížiť riziko vzniku nádorových ochorení. Z odoziev, ktoré dlhé roky získavajú prostredníctvom  telefonickej Linky pomoci a mailovej poradne pre pacientov a ich blízkych zistili, že mnoho ľudí nevie, ako komunikovať s človekom, ktorému bola diagnostikovaná rakovina a podstupuje liečbu.

Na Slovensku každoročne evidujeme viac ako 30 000 nových onkologických pacientov, ktorým je diagnostikovaná niektorá z foriem onkologického ochorenia v rôznych štádiách. Človek následne podstupuje fyzicky a psychicky veľmi náročnú liečbu a jeho život sa od základov zmení. Práve vtedy zo všetkého najviac potrebuje prítomnosť a podporu svojich najbližších – rodiny, priateľov. Keď sa dozvieme, že niekto z našich blízkych má rakovinu, zasiahne nás to a aj keby sme niekedy veľmi chceli pomôcť, možno nevieme ako.

Videá so známymi osobnosťami

K tohtoročnej kampani pripravili aj propagačné videá so známymi hereckými osobnosťami. Zámerne vybrali a oslovili osobnosti, ktoré sa profesionálne venujú umeniu slova. No aj napriek tomu by v situácii, keby im blízky človek oznámil, že má rakovinu, možno tiež nevedeli ako zareagovať. Nebojte sa požiadať o radu a pomoc, ako  vo svojom okolí podporiť onkologického pacienta.

 

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Tento príbeh hovorí o otcovi, ktorý mal dospievajúcu dcéru, ktorá mala vždy zachmúrenú, takú sivú tvár

Raz jej chcel dať otec ponaučenie. Pracoval ako šéfkuchár a tak ju zobral do kuchyne.…

2 hodiny pred

NIET NAD HORÚCU POLIEVKU!

Môj otec hovorieval: "Dobrá polievka, tá ťa postaví na nohy!" Vedci zistili, že kostný vývar…

2 hodiny pred

Dnes má moja milovaná maminka 85 rokov a toto je pre mňa jednoduché, obyčajné šťastie, hovorí Zora Csoborová

Pokiaľ som sa vedľa nej nepostavila kvôli foto, ani som si neuvedomila aká je drobunká.…

11 hodín pred

Každý človek je taký mladý, aká ohybná je jeho chrbtica – Joseph Pilates

Narodil sa v roku 1883 v Nemecku v chudobnej grécko - nemeckej rodine a bolo…

1 deň pred

Univerzálny liek – jednoducho to je púpava

V ľudovom liečiteľstve má púpava nezastupiteľné miesto. Bylinkári ju odporúčajú používať napríklad na aterosklerózu, na…

1 deň pred

Štrúdľa jednoducho a rýchlo podľa Mirky Štyriakovej

Samozrejme, aj ja si to rada uľahčím a urobím štrúdľu z kúpeného lístkového cesta. Moji…

1 deň pred