Reklama

Dobré rady

Pripite si na Silvestra vyššou triedou

Vonku počuť ohňostroje, priatelia sa pomaly pripravujú na odpočítavanie do Nového roka, doma strieľa zátka zo sektu. Scenár, ktorý sa na Silvestra opakuje každý rok. Ak však hľadáte zmenu, aj šumivé víno môže zo Silvestra urobiť niečo extra, pokiaľ vašim hosťom ponúknete to správne. Poradíme vám, ako si vybrať novoročný prípitok a vniesť tak do silvestrovskej noci ten pravý štýl.

Šumivé víno je jedinečné tým, že sa vyrába druhotným kvasením z hotových vín. Ide teda o dvojnásobné zušľachťovanie hrozna. Aby cuvée (scelenie základných vín) začalo druhýkrát kvasiť, pridáva sa k nemu takzvaný tirážny likér. Ten pozostáva z kvalitného vína s rozpusteným cukrom a prídavkom čistej kultúry kvasiniek.

Najkvalitnejšie sekty sa vyrábajú takzvanou tradičnou metódou, pri ktorej druhotné kvasenie prebieha priamo v uzavretej fľaši. Dôkladné prekvasenie trvá niekoľko dní, po ktorom víno ostáva zrieť na kvasinkách niekoľko mesiacov, minimálne však deväť. Po tomto období dochádza k striasaniu depotu do hrdla fľaše otáčaním a následnej degoržácie, teda vystreľovaniu kalov vnútorným tlakom. Úplne nakoniec sa chýbajúci objem nahrádza expedičným likérom (zmes najkvalitnejšieho vína a cukru) a hrdlo fľaše sa uzavrie korkovým uzáverom.

Návrat do Francúzska

Sekty vznikajúce tradičnou metódou sa vyznačujú jemnejším perlením a biskvitovými tónmi. To nájdeme vo francúzskych šumivých vínach z vychýrenej oblasti Champagne, ale tiež v našich domácich výberových sektoch Hubert. Pomenované sú po pradávnych majiteľoch firmy – Johann Evangelist a Pauline Hubertovcoch.

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Neuveríte, aký zvyk sa traduje v našej rodine už niekoľko generácií, hovorí herečka Gabika Dolná

Minule som písala o takzvanom "bolestnom" po návšteve lekára, kedy detský pacient dostane nejakú drobnosť…

9 hodín pred

Elegantná babička z Hamburgu Greta sa snaží motivovať dámy vo svojom veku

Baví ma život a som rada, že ten môj je stále vzrušujúci, šťastný a kreatívny.…

9 hodín pred

Prírodná zmes, ktorá uzdravuje kolená

Väčšina ľudí v zrelom veku má problémy s kolenami. Niet sa čo čudovať, veď celý…

9 hodín pred

Dožijete sa stovky?

Keď dosiahneme dôchodkový vek, mnohí sa zamýšľame, aká bude naša staroba. Určite každý z nás…

9 hodín pred

Dnes bude u nás fazuľová polievka a parené buchty, sobotňajší obed môjho detstva. A vy ste čo mávali?

U nás to bola vždy fazuľová polievka, hovorili sme jej na sladko, lebo okrem toho…

22 hodín pred

Presne pred 54 rokmi som bol s mojou budúcou manželkou prvý krát na rande, spomína Milan Antonič

Autor televíznych Retro novín má bohatý  nielen pracovný archív, ale aj súkromný. Tu je jeho…

2 dni pred