Aktuálne

Po avokáde a datliach banány najviac chránia naše srdce

Hippocrates, otec mediciny, veril, že telesné ochorenie má pôvod v zlom jedle. Ak je potrava prijímaná v harmónii s telesnými orgánmi, zdravie nie je ohrozené. Človek preplnený jedovatými odpadmi zle zvolených jedál – plných chemikálií – ktoré do tela nepatria, časom bude zápasiť s príznakmi chronických ochorení. Je dobré vedieť, že z hľadiska biochemického delíme potraviny na kyselinotvorné a zásadité. Medzi kyselinotvorné patria všetky druhy mäsa, vajcia, obilniny, čokoláda, káva, alkohol , živočíšne tuky …. Zdravie je možné dlhodobo si udržať ak v potrave budú prevládať zásadité potraviny. Medzi nich môžeme zaradiť hlavne všetky druhy surovej zeleniny a ovocia (napr. banány). Banány sú po jablkách najviac konzumovaným ovocím na svete .Slovo banán pochádza z arabčiny a v preklade znamená prst. Svojím obsahovým zložením dodáva organizmu energiu potrebnú pre vytrvalosť a silu . Azda i preto olympijský víťaz v behu na 100 metrov Linford Christie pred každým tréningom i pretekom raňajkuje banány. Tím indických vedcov z univerzity vo Varanosi sa pokúšal dokázať ich ochranný vplyv na sliznicu žalúdka. Skupinu myší kŕmili banánmi a následne ich vystavili pôsobeniu liekov poškodzujúcich žalúdočnú výstelku. V záveroch konštatujú, že banány majú na žalúdok ochranný vplyv – dobrá správa pre ľudí so žalúdočnými vredmi. Extra dávka draslíka ( 400mg/ 100gr) – po avokáde a datliach majú ho z ovocia najviac – chráni pred ochoreniami srdcového svalu. Banány svojím zásadotvorným účinkom alkalizujú krv čo pomáha odstráňovať nadbytočnú močovú, ktorá spôsobuje dnu. Vysoký obsah pektínov znižuje hladinu cholesterolu – stredne veľký banán obsahuje rovnaké množstvo pektínu ako stredne veľké jablko.

Text MUDr. Michal Slivka

Foto Pixabay

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Maroš Molnár: Postavte sa nahá pred zrkadlo a buďte k sebe úprimná…

Udržať si dobrú postavu? Je to záležitosť, s ktorou bojuje veľká časť populácie. S pribúdajúcimi rokmi nejde…

4 hodiny pred

Estónsky boršč

Je to veľmi jednoduchý recept a aj pomerne rýchly. Na oleji som spenila červenú cibuľu…

5 hodín pred

Spoločnosť starne. Je najvyšší čas nevidieť na tom len to zlé!

Starnutie spoločnosti je jav, ktorý sa týka zvyšovania podielu starších ľudí v populácii. Tento jav…

5 hodín pred

Milí mileniáli, už sa na nás seniorov láskavo vykašlite!

Niet dňa, aby som si na sociálnych sieťach neprečítala nejakú úvahu namierenú na seniorov a…

19 hodín pred

Dnes mám 74 rokov. No a čo? Život ma stále baví, hovorí Emília Lorinczová

„Počkaj, musím sa pozrieť do kalendára,“ to je jej obľúbená veta. Bez neho by už…

1 deň pred

Máte riedke vlasy? Odborníčka poradí, aký účes, strih, či farbu použiť na zakrytie tohto problému.

Áno, je to problém čoraz väčšieho počtu žien, hovorí pani Iveta Suchardová. Riešenie závisí od…

1 deň pred