Reklama

Aktuálne

Bravčová masť áno, či nie? Radí MUDr. Karol Džupa

Zmienke o bravčovej masti (česky sádlo) v poslednej časti sa dostalo veľkej odozvy. Preto niekoľko doplňujúcich poznámok. U nás (Slovensko, Morava, Česko) má dlhoročnú tradíciu. Spočiatku bola využívaná najmä na konzervovanie mäsa, či ako nátierka, postupne ako dominujúci tuk. Hlavnými nevýhodami je, že  100 g má cca 900 kcal, resp. 3600 kJ a 70 mg cholesterolu. Preto nie je vhodná pre tých, ktorí sa usilujú schudnúť. V preventívnej výžive má svoje miesto, pokiaľ denná porcia nepresiahne 50-100 g. Dlho sa vie, že obsahuje 30-40% nasýtených tukov, 50-40 % nenasýtených, v tuku rozpustné vitamíny (A, D, E, K), ale aj B12, draslík, sodík, železo, karotenoidy, kyselinu arachidonovú, hyalurónovú a nemá trans- formy (karcinogénne) mastných kyselín. Dnes sa navyše cení, že poskytuje účinné molekuly, ktoré prispievajú k celistvosti a funkciám bunkových membrán. Tiež niečo ako základ pre lepšie vyťaženie v tuku rozpustných molekúl iných požívatín. Niektorí ju dnes dávajú na druhé miesto poradia výhodných tukov vo výžive človeka. Problém preto (asi) nie je v bravčovej masti, skôr v nepomernom zastúpení živočíšnych a rastlinných tukov našej stravy, ktorý má byť preklopený v prospech nerafinovaných rastlinných. Bravčová masť sa znovu dostáva aj do rôznych hojivých mastí, napr. na regeneráciu a zvláčnenie pokožky, či spolu s inými prímesami, hlavne bylinkami (levanduľa, harmanček, nechtík), na kĺby, čo sa dá ľahko pripraviť aj v doma.

MUDr. Karol Džupa

Foto Depositphotos.com

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Máte radi šalátovú polievku? Ako ju robím ja?

Dnešní mladí ľudia ju možno ani nepoznajú, ale my starší sme ju v jarnom období…

1 hodinu pred

Janka, ako sa cíti váš manžel, rodený Nemec na Slovensku? Prečo ste sa sem presťahovali?

Môj životný príbeh som už raz pre Superbabky napísala. Zhrniem len, že po 13. rokoch…

1 hodinu pred

Snehová pena na ozdobenie akéhokoľvek pečiva

Môžeme ju použiť na ozdobenie akéhokoľvek pečiva. Potrebujeme: 4 bielká z veľkých, alebo 5 bielkov…

2 hodiny pred

Krásne vyznanie matke Anne od dcéry Diany!

V bežnom živote býva pomerne časté, že rodičia sú hrdí na svoje šikovné deti. Ja…

6 hodín pred

Maldivy, či pohrebné sporenie? Vyberte si.

Že príde kráľ Karol III. s Camillou do Slovenskej sporiteľne a keď sa po viac…

21 hodín pred

Recept na zemiakové pirohy plnené bryndzou

Cesto: (uvarené najemno nastrúhané) 500 g zemiaky 500 g polohrubá múka 1 ks vajce soľ…

1 deň pred