Reklama

Aktuálne

Spoločnosť starne. Je najvyšší čas nevidieť na tom len to zlé!

Starnutie spoločnosti je jav, ktorý sa týka zvyšovania podielu starších ľudí v populácii. Tento jav je spôsobený nižšou pôrodnosťou, predĺžením priemernej dĺžky života a migráciou. Starnutie spoločnosti má rôzne dôsledky pre ekonomiku, sociálnu politiku, zdravotníctvo, vzdelávanie a kultúru. 

Často sa na starnutie spoločnosti pozerá len z negatívnej strany. Hovorí sa o problémoch, ako sú nedostatok pracovnej sily, zaťaženie dôchodkového systému, zvyšovanie nákladov na zdravotnú starostlivosť, osamelosť a izolácia starších ľudí, znižovanie kvality života a inovácií. Tieto problémy sú reálne a vyžadujú si adekvátne riešenia, ale nie sú jediným aspektom starnutia spoločnosti. 

Starnutie spoločnosti môže mať aj pozitívne stránky, ktoré by sme nemali prehliadať. Starší ľudia majú bohaté životné skúsenosti, vedomosti a zručnosti, ktoré môžu prispieť k rozvoju spoločnosti. Starší ľudia môžu byť aktívni občania, dobrovoľníci, mentori, učitelia, podnikatelia, umeleckí tvorcovia, starostliví príbuzní a priatelia. Starší ľudia môžu tiež prispievať k zachovaniu kultúrneho dedičstva, tradícií a hodnôt, ktoré sú dôležité pre spoločnú identitu a súdržnosť. Starší ľudia môžu byť zdrojom múdrosti, inšpirácie a radosti pre mladšie generácie. 

Preto je najvyšší čas prestať na starnutie spoločnosti vidieť len to zlé. Je potrebné uznávať a podporovať potenciál a prínos starších ľudí pre spoločnosť. Je potrebné vytvárať podmienky pre aktívne, zdravé a dôstojné starnutie. Je potrebné podnecovať medzigeneračnú solidaritu, spoluprácu a dialóg. Je potrebné využívať starnutie spoločnosti ako príležitosť pre sociálnu a hospodársku transformáciu, ktorá bude zohľadňovať potreby a záujmy všetkých vekových skupín. Starnutie spoločnosti je výzvou, ale aj šancou. 

LIS

Foto Depositphotos.com

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Poďte s nami na kus reči s Lýdiou Eckhardt

Reč bude samozrejme o móde a o pozitívnej energii, ktorú Lýdia Eckhardt  na každej svojej…

5 hodín pred

Lucia žila štyri mesiace v strachu, že neprežije pôrod. V Nemocnici AGEL Košice-Šaca zachránili nielen ju, ale aj jej synčeka

Keď Lucia odchádzala z morfologického ultrazvuku, celú cestu domov preplakala. Gynekológ jej totiž povedal, že počas…

6 hodín pred

Je svokra ešte stále postrachom? U Porubcovcov veru nie, práve naopak!

O svokrách poznáme množstvo vtipov a viažu sa k nim väčšinou negatívne poznámky. No zďaleka nie všetky svokry…

1 deň pred

Strašiak menom NEVERA

Čo to za príšeru? Odkiaľ to vkráča a prečo sa zakradne... a nakoniec i ukradne.…

1 deň pred

Tipy, ako si poradiť a poskytnúť prvú pomoc pri povrchovom poranení pokožky

Povrchové poranenia pokožky sú úrazmi, ktoré sa v bežnom živote človeka môžu vyskytnúť kedykoľvek. Od…

1 deň pred

Kúpeľná vodoliečba: Najlepšia forma zníženia príznakov reumy

Reuma je súhrnný termín používaný na označenie širokého spektra chronických ochorení pohybového aparátu. Medzi najčastejšie…

1 deň pred