Reklama

Kategórie: Recepty

Osvedčené recepty

Kuracie stehná s citrónom a stonkový m zelerom

1 a ½ viazaničky medovky, strúhaná kôra z dvoch citrónov, 2 a ½ lyžice horčice, 3 lyžičky citrónovej šťavy, 7 lyžíc oleja, 6 kuracích stehien, 200 g drobnej šalotky, 3 strúčiky cesnaku, 700 g malých zemiakov, soľ, 400 g stonkového zeleru, 30 g masla, mleté čierne korenie, 2 čerstvé bobkové listy, ½ lyžičky cukru, 200 g suchého bieleho vína, 200 g hydinového vývaru.

Z posekaných lístkov medovky, postrúhanej kôry z ½ citróna, horčice, citrónovej šťavy a 5 lyžíc oleja si pripravíme marinádu, ktorou potrieme kuracie stehná. Prikryté ich necháme aspoň 2 hodiny odležať. V šupke uvarené zemiaky a cesnak ošúpeme, zelerovú vňať zbavíme vlákien a šikmo nakrájame na 4 cm dlhé kúsky.

Z kuracích stehien zotrieme marinádu a odložíme si ju. Na panvici zohrejeme maslo a zvyšný olej, mäso posolíme, okoreníme a opečieme zo všetkých strán. Poukladáme ho na veľký plech spolu s nakrájanými zemiakmi. Šalotku, cesnak a bobkový list podusíme vo výpeku, pocukrujeme a zalejeme vínom. Varíme, kým sa z neho polovica odparí a potom ním zalejeme mäso a zemiaky. Vložíme do rúry a pečieme. Vývar zmiešaný s odloženou marinádou zohrejeme a postupne ho pridávame k mäsu a zemiakom. Stehná podávame horúce a posypané zvyškom nahrubo posekanej medovky zmiešanej s postrúhanou citrónovou kôrou.

Fánky

380 g polohrubej múky, štipka soli, 2 žĺtky, 50 g stuženého tuku, 1 lyžica cukru, 2 dl kyslej smotany, ¼ lyžičky kypriaceho prášku, 1 lyžica rumu, olej, 150 g práškového cukru s vanilkovým cukrom na posypanie.

Do polohrubej múky na hrubšom strúhadle postrúhame tuk, pridáme štipku soli, žĺtky, cukor, kypriaci prášok, rum a toľko smotany, aby cesto, ktoré vymiešame bolo vláčne. Prikryté obrúskom ho necháme stáť aspoň pol hodiny. Potom cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku 2 mm. Z cesta ostrôžkou nakrájame obdĺžniky, cez prostriedok dvakrát ostrôžkou prerežeme tak, aby sme neporušili okraj. Tesne pred vkladaním do oleja pripravené fánky prepletieme. Vyprážame ich v rozohriatom oleji do zlatožlta. Oleja má byť toľko, aby v ňom fánky plávali. Hotové fánky dáme odkvapkať a až potom ich posypeme z oboch strán práškovým cukrom zmiešaným s vanilkovým cukrom a poukladáme na misu.

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia
Značky: varenie

Nedávne články

S bývalým televíznym moderátorom Vojtom Keszelim o jeho druhom a treťom talente

Ďakujem osudu, že som sa počas celej svojej televíznej kariéry redaktora, či moderátora a zavše…

1 hodinu pred

Jahodové zemiakové knedličky s mascarpone

Karol Hrčka, vynikajúci kuchár nám stále ponúka jedlá, spracované do dokonalosti. Také sú aj tieto…

12 hodín pred

Čo robím na dôchodku?

Na Dôchodku: Kapitola Plná Života  Dôchodok je obdobím, kedy sa zatvárajú jedny dvere a otvárajú…

12 hodín pred

Boli sme mladé a krásne hoc aj v teplákoch. Ako sa cítime dnes v tomto oblečení?

Našla som vo svojom archíve túto fotografiu. Je z roku 1972 z vysokoškolského volejbalového turnaja.…

14 hodín pred

Ďalší zázrak na Gynekologicko-pôrodníckej klinike: Mamička s cystickou fibrózou porodila v Nemocnici AGEL Košice-Šaca už druhé bábätko

Cystická fibróza patrí k dedičným ochoreniam a prejavuje sa prevažne pľúcnym postihnutím. Svoje o tom vie aj mladá…

1 deň pred

Taký obyčajný deň u manželov Medveckých

Každý je... z nejakého chovu. Naše sliepočky - z voľného a s výbehom a bežia…

1 deň pred