Najčítanejšie

Mária Lazoríková miluje jeseň a jesennú módu. Pozrite sa, ako si vie všetko dokonale skombinovať?

Mám rada jeseň a k nej mám vľúdny a pocitový vzťah. Pani jeseň nám pravidelne, aj toho roku maľuje lístie, lesy, lúky, polia slnečnými  lúčmi.  Rozžiaruje naše oči pri pohľade na túto často neskutočnú krásu. Jeseň to sú aj farby ovocia či zeleniny, jabĺk rôznych odrôd, modrých sliviek, či oranžovej tekvice, krvavočervenej cvikly, jemnočervenej mrkvy, čiernej reďkovky, sýtozeleného lístia zeleru…  Najväčšiu radosť však mám keď sa mi darí väčšinu z toho vypestovať v svojej záhradke samozrejme bez chémie, ako sama príroda ponúkne.  K tomu voňavý čaj z vlastnej medovky i mäty.  Moja jeseň to je aj babie leto naťahané pavučinami na červené šípky, ktoré rada zbieram suším na čaj aj použijem na dekoráciu často v spomienkach na detstvo.

Osobne vnímam to obdobie, keď každý slnečný deň s lúčom slnka je darom, ale aj príležitosťou prežiť si to priamo v záplave šuštiacich spadnutých listov a vrátiť sa do tepla domova.  Šálka teplého čaju, vlnená deka i sviečka všetko umocní dojem z jesenného obdobia.  Keďže sa príroda oblieka do nového šatu, tak aj človek samozrejme. Osobne preferujem klasickú módu, z kvalitnejších materiálov, kašmír, vlna či bavlna. Nedbalou eleganciou je biela košeľa doplnená šperkom.

A ako zostať fit a posilniť imunitný systém?  Som za posilnenie vlastných antioxidačných schopnosti. Veď predsa telo si vie kráľa antioxidantu glutatihion tvoriť aj samo.      Začala som pravidelne konzumovať surovú červenú cviklu a šaláty z nej a neoľutovala som, lebo odstraňuje toxíny z tela a tým spomaľuje starnutie. Objavila som čiernu reďkev a husté zeleninové hokkaidové polievky.  Pridávam aj recept, ako si zdravú cviklu vychutnať.

Postup: 

Ciklu si uvarím  v celku, v šupke 30-60 minút, podľa veľkosti. Vychladnutú ošúpem, nastrúham na jemno. Pridám kyslú smotanu, soľ, citrónovú  šťavu a všetko zmiešam.

 

Text a foto Mária Lazoríková

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Kde sa naše negatívne emócie ukladajú najčastejšie?

Každý prežíva svoje emócie inak. Niekto vie všetko negatívne vytesniť, iný sa bude donekonečna nimi…

12 hodín pred

Tiramisu s drobným ovocím podľa môjho receptu

Hotové za 20 minút. Potrebujeme: 200 g čerstvých jahôd 100 g čučoriedok 100 g černíc…

17 hodín pred

Máte radi ostrokyslú polievku? Tak tu je recept podľa Karola Hrčku

Karol Hrčka je vychýrený kuchár. Pracoval v známych zahraničných reštauráciách a tak jeho recept na…

17 hodín pred

Ženy moje krásne! Nebojím sa veľkých vzorov aj na jeseň a nebojím sa ani svetlých farieb

Nehovorím, že som vždy oblečená na jednotku s hviezdičkou, ale veď viete... skúšam, testujem, a…

20 hodín pred

Segedínsky guláš podľa Jarky Zacher Pajpachovej uvarený dnes už o šiestej.

Najstaršia slovenská kamionistka je ranostaj. Už o štvrtej ráno začala variť. O piatej bola knedľa…

23 hodín pred

Len som požiadal svokru, aby bola s vnukom! A to je všetko! Nikdy nezabudnem na to, ako mi odpovedala.

Muži si často myslia, že svokry sú voči ním zaujaté. Ale mám kolegu, ktorý o…

1 deň pred