Aktuálne

Mamine tyčinky

Aké slané pečivo vám tento rok na Veľkú noc upečiem? Načo sa pýtaš, samozrejme, že Mamine. Už roky nechýbajú na našom stole. Vlastne desaťročia, veď som sa ich naučila od svojej mamy.

Potrebujeme:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 g Hery, alebo masla
  • 5-6 lyžíc mlieka
  • 2 žĺtky
  • 1 lyžička soli
  • 1 prášok do pečiva
  • vajce na potretie
  • rascu na posýpanie

Postup:

Zo všetkých surovín vypracujeme cesto a necháme v kuchynskej fólii hodinu odpočinúť v chladničke. Potom rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 1/2 cm a radielkom vykrajujeme tyčinky. Poukladáme na plech vyložený papierom. Potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme rascou, alebo syrom, podľa toho, čo máte radi. U nás je to rasca. Rúru predhrejeme na 200 stupňov a pečieme cca 25 minút.

Text a foto Libuša Sabová

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia
Značky: varenie

Nedávne články

Tyrolské buchty podľa Janky Horečnej

Je to veľká pochúťka, keď si niekde na lyžiarskom svahu v Rakúsku objednáte tyrolské buchty.…

15 hodín pred

Už ani tá špiková kosť nie je to, čo bývala!

Neviem kam sa podeli tie vynikajúce špikové kosti z čias minulých, lebo keď moja mama…

15 hodín pred

Po šesťdesiatke som urobila životný obrat

Pracovala som ako zdravotná sestra v ružinovskej nemocnici. Moja životospráva bola veľmi zlá od A…

23 hodín pred

Už nič nemusíme, len môžeme!

Ráno vstanem, či je sviatok, alebo piatok o šiestej (ale nemusím) a  ešte v pyžame…

23 hodín pred

Môžete stokrát vidieť umierať človeka ako profesionál, ale keď vám umiera mama, je to strašný pocit

Dnes by sa dožila 95 rokov. Neprejde deň, žeby som jej nevenoval aspoň myšlienku. Niekedy…

2 dni pred

Čo poviete? Môžu staršie ženy nosiť bikiny?

Téma „nevhodnosti“ dvojdielnych plaviek po určitom veku je vlastne spoločenský konštrukt, ktorý sa mení v…

2 dni pred