Je to veľká pochúťka, keď si niekde na lyžiarskom svahu v Rakúsku objednáte tyrolské buchty. Ale aj naše žienky vedia pripraviť túto dobrotu.
Potrebujeme:
Ďalej potrebujeme:
Postup:
Droždie zmiešame s trochou vody s cukrom a pridáme 2 lyžičky múky. Chvíľu počkáme, kým sa kvások naštartuje a pridáme všetky ostatné suroviny. Vymiešame hladké cesto, ktoré necháme 45 minút kysnúť na teplom mieste. Potom si cesto rozdelíme na cca 250 g diely a vytvoríme z nich guľôčky ako žemle. Každú guľôčku rozvaľkáme a naplníme slivkovým lekvárom. Ja dávam do každej asi 30 g. Vytvarujeme buchty, ktoré prikryjeme utierkou a necháme asi 20 minút podkysnúť. Najlepšie sa urobia v parnom hrnci, ale ak nemáte, tak naše babičky si na hrniec s vriacou vodou uviazali tenké plátno, buchty naň položili, prikryli ďalším hrncom a nechali asi 8 minút pariť. Buchty vyberieme, potrieme olejom.
Môžete ešte poliať roztopeným maslom, ale my máme radi cukrové maslo. Ako ho urobiť? Do hrnca dáme rozvariť šálku cukru s pol šálkou vody a do vriaceho sirupu roztopíme 125 g masla. Buchty polejeme a posypeme makom s cukrom. Buchty výborne chutia napríklad aj s hustým sirupom z lesného ovocia.
Text a foto Janka Horečná
Určite už viete, že čítanie kníh zlepšuje pamäť, schopnosť vyjadrovať sa, či koncentráciu, čo je…
Priatelia, pripime si dnes na tiché výročie a jedinečný umelecko-priemyselný výkon. V lete tohto roku…
V priebehu mája a júna bohato zakvitne silne voňajúcimi žltobielymi kvetmi bazový krík, ktorého listy…
Po celodennej pracovnej smene čaká chlapíka na stole voňavá polievka. „Dnes sa ti tá kuracia…
Neraz v zahraničí som mal chuť na polievku, ale ak som bol v krajinách bližšie…
Jedno je isté, v tomto veku môžem stále cvičiť, behať, držať diétu, ale moja postava…
Leave a Comment