Reklama

Aktuálne

Istrijská polievka. Spomienka na dovolenku.

Vraj to bolo jedlo chudobných, varilo sa vo veľkom hrnci na 3-4 dni. Každý deň sa tam niečo pridalo, napríklad kukurica, takže polievka takto postupne menila chuť.

Potrebujeme:

  • 300 – 400 g údeného rebierka
  • 1/2 kg údeného mäsa
  • 1 balenie pršuta (na Istrii pridávajú aj kosť z pršuta)
  • 1 cibuľa
  • 10 dkg slaniny
  • 2-3 mrkvy
  • 2-3 petržleny
  • 1 veľká paradajka
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 2 – 3 hrste deň predtým namočenej fazule
  • 1 hrnček krúp
  • 1/2 kg kyslej kapusty
  • korenie
  • soľ

Postup:

Opražíme na kocky nakrájanú slaninku, pridáme nakrájanú cibuľu a opražíme. Potom pridáme mrkvu, petržlen a nakrájanú paradajku. Chvíľu podusíme a pridáme vodu, mäso a fazuľku. Varíme, kým mäso nie je mäkké. Krúpky uvaríme zvlášť, aj kapustu udusíme zvlášť. Nakoniec všetko spolu zmiešame a dochutíme soľou a korením. Pridáme podľa chuti pretlak. Ak máte radi pikantnejšie, pridajte štipľavú papriku.

Náš tip: Namiesto pršuta môžete použiť dobrú údenú klobásu.

Text a foto Emília Lorinczová

 

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Maldivy, či pohrebné sporenie? Vyberte si.

Že príde kráľ Karol III. s Camillou do Slovenskej sporiteľne a keď sa po viac…

15 hodín pred

Recept na zemiakové pirohy plnené bryndzou

Cesto: (uvarené najemno nastrúhané) 500 g zemiaky 500 g polohrubá múka 1 ks vajce soľ…

1 deň pred

Maja nikoho nepočúvala a vydala sa tesne po sedemdesiatke

Maja vyzerá skvelo, hoci už má vyše sedemdesiat rokov. Asi sa pod  vzhľad výrazne podpísal…

2 dni pred

S bývalým televíznym moderátorom Vojtom Keszelim o jeho druhom a treťom talente

Ďakujem osudu, že som sa počas celej svojej televíznej kariéry redaktora, či moderátora a zavše…

2 dni pred

Jahodové zemiakové knedličky s mascarpone

Karol Hrčka, vynikajúci kuchár nám stále ponúka jedlá, spracované do dokonalosti. Také sú aj tieto…

2 dni pred