Reklama

Predstavujeme vám

Príbeh zo série Významné ženy, ktoré menia svet. Irena Sendler

Irena Sendler – Anjel z Varšavy je novinka v úspešnej sérii Významné ženy, ktoré menia svet. Pred pár mesiacmi vyšiel beletrizovaný životopis Marie Montessori, ktorý mal veľký úspech…a podobne aj táto kniha dokáže osloviť tisíce čitateľov. Je to príbeh o neuveriteľnej odvahe a sile jednej obyčajnej ženy. Ireny Sendler, ktorá zachránila 2500 židovských detí pred takmer istou smrťou…

Varšava, 1940: Nacisti zakladajú geto.
29-ročná sociálna pracovníčka Irena sa snaží zo všetkých síl pomôcť židovskému národu. Dievčatko, ktoré zúfalí rodičia opustili, ukryje pod falošným menom v nežidovskej rodine. To, čo sa začína ako odvážny čin, sa mení na rozsiahlu záchrannú operáciu.

Irena pašuje z geta ďalšie a ďalšie deti s falošnou „árijskou“ identitou. Nikdy nepomyslí na to, že by sa vzdala, aj keď je jej život v neustálom nebezpečenstve. Irena sa však nemusí báť len o svoj vlastný život…

Irena Sendler (1910-2008) dávala nádej mnohým ľuďom v tých najtemnejších časoch. Zachránila 2 500 židovských detí pred istou smrťou tým, že ich prepašovala z geta. Dúfala, že po vojne sa deti vrátia k svojim rodičom. Dokonca aj keď ju gestapo vypočúvalo na mučidlách, „matka detí holokaustu“ údajne nič neprezradila. V roku 1965 Yad Vashem udelil Irene Sendler titul Spravodlivá medzi národmi.

Irena Sendler – Anjel z Varšavy je silný a skvele napísaný príbeh o ťažko uveriteľných hrôzach, ktoré páchali ľudia na ľuďoch….ale tiež o odvážnych činoch, nezištnej pomoci a obetavosti navzdory strašným tragickým udalostiam. Napriek hroziacej smrti.

Príbeh sa možno trošku pomalšie rozbieha, ale nezabaľte to. Čítajte ďalej a len čo sa začne plánovať záchrana detí z geta, konkrétne akcie, vtiahne vás to a nedokážete sa od knihy odtrhnúť. Irena Sendlerová sa obetovala, riskovala, pritom sama „dospela“ a vyrástla. Stala sa z nej hrdinka, pretože práve pomoc nevinným deťom jej napĺňala srdce i dušu.

Budú sa vám tisnúť slzy do očí, miestami budete mať stiahnuté hrdlo, zahalí vás závoj smútku, že my ľudia sme schopní toľkej brutality a zloby. Musíte ľutovať tých, čo zažili také utrpenie, mučenie, hrôzy a nekončiace peklo. A obdivujete tých, ktorých ich zachraňovali, pomáhali im a hoci nemuseli, riskovali svoje životy. Presne taká bola Irena Sendlerová a ďalší ľudia.
Každý jeden zachránený život totiž stojí za to.

Pozrite si, čo o príbehu Ireny Sendler a samotnej knihe hovorí autorka Lea Kampe:

Milan Buno, knižný publicista

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Prečo toľkých ľudí iritujem? Pýta sa Renáta Názlerová. Apropo, schudla som 24 kg!

Pretože sa mám rada aj so svojimi chybami. Iste ste si všimli i sami na…

5 hodín pred

5 knižných noviniek, ktoré sa oplatí prečítať

Určite už viete, že čítanie kníh zlepšuje pamäť, schopnosť vyjadrovať sa, či koncentráciu, čo je…

20 hodín pred

Prečítajte si niečo o Zlatej Zuzane a pridajte fotografiu vašej súpravy do komentárov

Priatelia, pripime si dnes na tiché výročie a jedinečný umelecko-priemyselný výkon. V lete tohto roku…

23 hodín pred

Viete, že baza odstraňuje z tela toxíny?

V priebehu mája a júna bohato zakvitne silne voňajúcimi žltobielymi kvetmi bazový krík, ktorého listy…

1 deň pred

Pravda o polievkach. Vedeli ste to?

Neraz v zahraničí som mal chuť na polievku, ale ak som bol v krajinách bližšie…

1 deň pred