Známa televízna kuchárka Silvia Pilková – milujem poriadne jedlo

Pozrite sa na jej fotografiu. Taký milý úsmev sa len tak nevidí. Všimla som si ju v jednej televíznej relácii o varení a môžem povedať, že je veľká škoda, že nám už cez obrazovku neponúka svoje vynikajúce recepty.

Už dlho robíte v gastronómii?

V gastronómii som začala robiť po návrate z USA, ako General Manager reštauračnej siete. Strávila som krásne tri roky otváraním nových reštaurácií, riadením tých bratislavských a zaúčaním sa do tajov medzinárodnej kuchyne. Potom som vlastne plynulo prešla k písaniu knižiek a neskôr k vareniu v televízii. Prvú knižku mi pokrstil dnes už zosnulý pán Bednárik a milovníčka krojov Tamara Šimončíková Heribanová. Poslednú knižku 77 tradičných receptov mi krstila známa etnologička a spisovateľka Katarína Nádaská. Musím povedať, že je ich už celkovo deväť a som tak hrdá knižná mamina.

Je to vaša profesia, alebo ste sa k tomu dostali zo svojej záľuby?

Vyštudovala som City University, marketing a management. Štúdium bolo v angličtine, vďaka čomu som sa neskôr mohla pohybovať po svete a absolvovať rôzne kurzy a semináre, ktoré ma pripravili na prácu v reštauračnom biznise. No záľuba to je už odmalička, pretože milujem nielen varenie, ale aj jedenie a zbieranie receptov. Veľkým vzorom mi bola moja starká z Banskej Štiavnice, ktorá nás počas letných prázdnin zaúčala do varenia a pečenia. Jej ťahaná čerešňovo-orechová štrúdľa, či slivkové gule boli neprekonateľné.

Máte aj reštauráciu?

Kedysi som túžila mať svoju reštauráciu, ale keďže viem, aké to je náročné a vyžaduje to prácu vo dne, v noci, povedala som si, že nie. Aj keď nemám deti, mám veľkú rodinu a priateľov a variť pre nich mi úplne stačí. Radšej si zájdem do reštaurácie ako hosť a to dosť často, pretože rada skúšam nové jedlá a mám rada spoločnosť.

Aké jedlá varíte najradšej?

My sme dosť tradičná rodina a preto sa u nás varí slovenská klasika ako granadír, halušky, zemiakové placky, huspenina, ale máme radi aj talianske jedlá, hlavne cestoviny a rizoto. Ja milujem vyprážaný rezeň a zemiakový šalát a môj manžel zas restovanú pečeň na cibuľke s ryžou.

Váš najobľúbenejší recept?

V zime poteší silná cibuľačka

Cibuľačka

1 PL masti, 4 PL cukru, 4 veľké cibule, 200 ml červeného vína, 1 l kuracieho vývaru, vetvička tymiánu, soľ, mleté čierne korenie, chlieb, plátky syra Na masti rozpustíme cukor a necháme karamelizovať. Pridáme nakrájanú cibuľu a premiešame. Vložíme tymian. Podlejeme vínom a po chvíli  aj  s vývarom. Dochutíme soľou a korením a varíme asi 20 minút. Do taniera dáme opečený krajec chleba so syrom a zalejeme polievkou.

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Mäso plné vody? Kto nás klame?

Priatelia, som  starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…

10 hodín pred

Ako sme sa prestali slušne správať! Slušnosť nie je pre slabochov, je pre silných. Slušnosť nie je pre hlupákov, je pre múdrych.

Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…

10 hodín pred

Nový videoklip v 88 rokoch? Naša Majuška má ešte dostatok energie!

Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…

12 hodín pred

Mám 80 rokov a ak máš viac ako 50, vypočuj ma! Múdrosť získaná životom!

Predstavte si, že máte 80 rokov, žijete podľa svojich pravidiel s ľahkou dušou a srdcom…

21 hodín pred

Prosím si 10 dkg vlašského a na to 5 dkg feferónového. Ako sa robí ten feferónový šalát?

Takto sme si pýtali v socialistických bufetoch. Šaláty sa vyrábali podľa prísnych noriem a tak…

2 dni pred

Keď sme boli mladší, boli sme šťastnejší. Napadne vás niekedy táto veta?

Keď sme boli mladší, boli sme šťastnejší. Napadne vás niekedy táto veta? Ak áno, je…

2 dni pred