Pozrite sa na jej fotografiu. Taký milý úsmev sa len tak nevidí. Všimla som si ju v jednej televíznej relácii o varení a môžem povedať, že je veľká škoda, že nám už cez obrazovku neponúka svoje vynikajúce recepty.
Už dlho robíte v gastronómii?
V gastronómii som začala robiť po návrate z USA, ako General Manager reštauračnej siete. Strávila som krásne tri roky otváraním nových reštaurácií, riadením tých bratislavských a zaúčaním sa do tajov medzinárodnej kuchyne. Potom som vlastne plynulo prešla k písaniu knižiek a neskôr k vareniu v televízii. Prvú knižku mi pokrstil dnes už zosnulý pán Bednárik a milovníčka krojov Tamara Šimončíková Heribanová. Poslednú knižku 77 tradičných receptov mi krstila známa etnologička a spisovateľka Katarína Nádaská. Musím povedať, že je ich už celkovo deväť a som tak hrdá knižná mamina.
Je to vaša profesia, alebo ste sa k tomu dostali zo svojej záľuby?
Vyštudovala som City University, marketing a management. Štúdium bolo v angličtine, vďaka čomu som sa neskôr mohla pohybovať po svete a absolvovať rôzne kurzy a semináre, ktoré ma pripravili na prácu v reštauračnom biznise. No záľuba to je už odmalička, pretože milujem nielen varenie, ale aj jedenie a zbieranie receptov. Veľkým vzorom mi bola moja starká z Banskej Štiavnice, ktorá nás počas letných prázdnin zaúčala do varenia a pečenia. Jej ťahaná čerešňovo-orechová štrúdľa, či slivkové gule boli neprekonateľné.
Máte aj reštauráciu?
Kedysi som túžila mať svoju reštauráciu, ale keďže viem, aké to je náročné a vyžaduje to prácu vo dne, v noci, povedala som si, že nie. Aj keď nemám deti, mám veľkú rodinu a priateľov a variť pre nich mi úplne stačí. Radšej si zájdem do reštaurácie ako hosť a to dosť často, pretože rada skúšam nové jedlá a mám rada spoločnosť.
Aké jedlá varíte najradšej?
My sme dosť tradičná rodina a preto sa u nás varí slovenská klasika ako granadír, halušky, zemiakové placky, huspenina, ale máme radi aj talianske jedlá, hlavne cestoviny a rizoto. Ja milujem vyprážaný rezeň a zemiakový šalát a môj manžel zas restovanú pečeň na cibuľke s ryžou.
Váš najobľúbenejší recept?
V zime poteší silná cibuľačka
Cibuľačka
1 PL masti, 4 PL cukru, 4 veľké cibule, 200 ml červeného vína, 1 l kuracieho vývaru, vetvička tymiánu, soľ, mleté čierne korenie, chlieb, plátky syra Na masti rozpustíme cukor a necháme karamelizovať. Pridáme nakrájanú cibuľu a premiešame. Vložíme tymian. Podlejeme vínom a po chvíli aj s vývarom. Dochutíme soľou a korením a varíme asi 20 minút. Do taniera dáme opečený krajec chleba so syrom a zalejeme polievkou.
Priatelia, som starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…
Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…
Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…
Predstavte si, že máte 80 rokov, žijete podľa svojich pravidiel s ľahkou dušou a srdcom…
Takto sme si pýtali v socialistických bufetoch. Šaláty sa vyrábali podľa prísnych noriem a tak…
Keď sme boli mladší, boli sme šťastnejší. Napadne vás niekedy táto veta? Ak áno, je…
Leave a Comment