Aktuálne

Zemiakové knedle s opečenou cibuľkou a kyslou kapustou

Čo poviete na toto chutné slovenské jedlo, ktoré u nás v rodine zaraďujeme medzi zimné.

Potrebujeme:

  • 1 kg v šupke uvarených zemiakov
  • 300 g polohrubej múky
  • 1 vajce
  • 1 lyžička soli
  • 300 g uvareného pomletého údeného mäsa

Postup:

Pomleté mäso podľa chuti osolíme a okoreníme a vytvarujeme malé guľky. Zemiaky prelisujeme, alebo postrúhame a pridáme múku, vajce a soľ. Vypracujeme hladké cesto. Keďže zemiakové cesto rýchle redne, musíme rýchle pracovať. Cesto si rozdelíme na toľko častí, koľko chceme mať guliek. Na sporák dáme zovrieť vodu so soľou a olejom. Cesto roztlačíme na múkou vysypanej doske, do stredu vložíme mäsovú guľkou a uzavrieme. Voda nám už vrie, tak guľky rýchlo vkladáme do vody. Necháme 15 minút variť. Medzitým si vyberieme nádobu, do ktorej budeme guľky vyberať. Najlepšie plech, ktorý vymastíme olejom. Prikryjeme.

Na kapustu:

  • 1 kg kyslej kapusty
  • 1 väčšia cibuľa
  • 2 plátky slaniny

Cibuľku nakrájame, opražíme, pridáme nakrájanú slaninu a nakoniec pokrájanú kyslú kapustu. Ja ju najskôr skontrolujem, či nie je veľmi kyslá. Aká áno, prepláchnem vodou. Spolu zarestujeme, pridáme vodu z vareného údeného mäsa a dusíme do mäkka. Na záver na masti orestujeme cibuľu pokrájanú na kolieska, ktorou ozdobíme vrch guliek.

Text a foto Janka Horečná

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Čo som nechcela robiť ako moja mama a predsa to robím!

Moja mama bola pekná žena (v strede, vľavo je moja sestra). Mala kvalitné čierne vlasy,…

1 hodinu pred

Výroba pacientov je pre farmaceutický priemysel veľmi dôležitá!

Aj zvieracích pacientov, musím dodať. Máme fenku jazvečíka. Má osem rokov a už niečo vyše…

1 hodinu pred

Recept na výborné medovníčky, alebo ak chcete perníčky

Cesto musí zrieť 4 dni a potom sa z neho môže odoberať a piecť 4…

2 hodiny pred

Musela som sa naučiť žiť so sklerózou multiplex

Dobrý deň priatelia! Volám sa Gabriela Bednárová, mám 56 rokov  a sklerózu multiplex. Túto chorobu…

2 hodiny pred

Kde sa naše negatívne emócie ukladajú najčastejšie?

Každý prežíva svoje emócie inak. Niekto vie všetko negatívne vytesniť, iný sa bude donekonečna nimi…

16 hodín pred

Tiramisu s drobným ovocím podľa môjho receptu

Hotové za 20 minút. Potrebujeme: 200 g čerstvých jahôd 100 g čučoriedok 100 g černíc…

20 hodín pred