Čo poviete na toto chutné slovenské jedlo, ktoré u nás v rodine zaraďujeme medzi zimné.
Potrebujeme:
Postup:
Pomleté mäso podľa chuti osolíme a okoreníme a vytvarujeme malé guľky. Zemiaky prelisujeme, alebo postrúhame a pridáme múku, vajce a soľ. Vypracujeme hladké cesto. Keďže zemiakové cesto rýchle redne, musíme rýchle pracovať. Cesto si rozdelíme na toľko častí, koľko chceme mať guliek. Na sporák dáme zovrieť vodu so soľou a olejom. Cesto roztlačíme na múkou vysypanej doske, do stredu vložíme mäsovú guľkou a uzavrieme. Voda nám už vrie, tak guľky rýchlo vkladáme do vody. Necháme 15 minút variť. Medzitým si vyberieme nádobu, do ktorej budeme guľky vyberať. Najlepšie plech, ktorý vymastíme olejom. Prikryjeme.
Na kapustu:
Cibuľku nakrájame, opražíme, pridáme nakrájanú slaninu a nakoniec pokrájanú kyslú kapustu. Ja ju najskôr skontrolujem, či nie je veľmi kyslá. Aká áno, prepláchnem vodou. Spolu zarestujeme, pridáme vodu z vareného údeného mäsa a dusíme do mäkka. Na záver na masti orestujeme cibuľu pokrájanú na kolieska, ktorou ozdobíme vrch guliek.
Text a foto Janka Horečná
Moja mama bola pekná žena (v strede, vľavo je moja sestra). Mala kvalitné čierne vlasy,…
Aj zvieracích pacientov, musím dodať. Máme fenku jazvečíka. Má osem rokov a už niečo vyše…
Cesto musí zrieť 4 dni a potom sa z neho môže odoberať a piecť 4…
Dobrý deň priatelia! Volám sa Gabriela Bednárová, mám 56 rokov a sklerózu multiplex. Túto chorobu…
Každý prežíva svoje emócie inak. Niekto vie všetko negatívne vytesniť, iný sa bude donekonečna nimi…
Hotové za 20 minút. Potrebujeme: 200 g čerstvých jahôd 100 g čučoriedok 100 g černíc…
Leave a Comment