Recepty

Vynikajúce letné dezerty

Jahodová snehová torta

Na cesto:

  • 3 žĺtky
  • 75 g cukru
  • štipka soli
  • 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
  • 75 g zmäknutého masla alebo margarínu
  • 100 g hladkej múky
  • ½ KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker

Na sneh:

  • 3 bielky
  • 125 g cukru
  • 100 g mandľových plátkov

Na náplň:

  • 500 g čerstvých jahôd
  • 1 balíček Tortového želé červeného Dr.Oetker
  • 200 ml vody
  • 2 zarovnané PL cukru
  • 400 ml smotany na šľahanie
  • 2 balíčky Smeta-fixu Dr.Oetker
  • 1 balíček Vanilkového cukru Dr.Oetker

Príprava:

  1. Na prípravu cesta v mise vyšľaháme žĺtky s cukrom, soľou, vanilínovým cukrom a maslom alebo margarínom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom a vyšľaháme dohladka. Cesto rozdelíme do dvoch vymastených a múkou vysypaných foriem a uhladíme.
  2. V mise vyšľaháme z bielkov a cukru tuhý sneh. Sneh rozdelíme na cesto do oboch foriem a uhladíme. Posypeme mandľovými plátkami. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra:                  180 °C

Doba pečenia:                    asi 20 minút (1 forma)

  1. Korpusy necháme vychladnúť. Potom ich uvoľníme z formy. Jeden položíme na podnos a druhý ostrým nožom nakrájame na 16 častí.
  2. Na prípravu náplne jahody umyjeme a 8 väčších jahôd odložíme stranou. Zvyšok jahôd nakrájame na menšie kúsky. Tortové želé pripravíme podľa návodu na obale, ale len s 200 ml vody a 2 PL cukru. Do želé vmiešame nakrájané jahody a necháme vychladnúť.
  3. Smotanu so Smeta-fixom a vanilkovým cukrom vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha.
  4. Na korpus nanesieme želé s jahodami. Na povrch nanesieme šľahačku a uhladíme. Odložené jahody rozkrojíme a poukladáme po celom obvode na šľahačku. Nakrájaný korpus naukladáme na povrch torty v tvare vejára a až do podávania odložíme do chladničky. Pred podávaním môžeme tortu posypať práškovým cukrom.

 

Schwarzwaldské tortičky

Na cesto:

  • 4 vajcia
  • 100 g cukru
  • 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
  • 100 g hladkej múky
  • 20 g Gustinu jemného kukuričného škrobu Dr.Oetker
  • 15 g preosiateho kakaa
  • 1 zarovnaná KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker

Na náplň:

  • višňový kompót (hmotnosť po odkvapkaní asi 350 g)
  • 180 ml šťavy z kompótu
  • 20 g Gustinu jemného kukuričného škrobu Dr.Oetker
  • 1 zarovnaná PL cukru
  • 1 balíček Vanilkového cukru Dr.Oetker
  • 400 ml smotany na šľahanie
  • 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
  • 1 balíček Smeta-fixu Dr.Oetker
  • 50 g horkej čokolády

Na ozdobenie:

  • 12 čerstvých višní

Príprava:

  1. Na prípravu cesta v mise vyšľaháme vajcia s cukrom a vanilínovým cukrom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Pridáme múku zmiešanú so škrobom, kakaom a kypriacim práškom a na strednom stupni vyšľaháme dohladka. Cesto rozdelíme do košíčkov vo forme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra:                  180 °C

Doba pečenia:                    asi 20 minút

  1. Upečené korpusy asi po 5 minútach vyberieme z formy a necháme vychladnúť.
  2. Na prípravu náplne necháme kompót na sitku odkvapkať a šťavu pritom zachytíme. V 1/3 šťavy rozmiešame škrob s cukrom a vanilkovým cukrom. Zvyšok šťavy privedieme do varu. Potom vmiešame rozmiešaný škrob s cukrom a za stáleho miešania krátko povaríme. Pridáme višne, zamiešame a necháme vychladnúť.
  3. Polovicu korpusov 2× pozdĺžne prekrojíme, višne nanesieme na spodné diely a priklopíme. Zvyšok višní rozdelíme na neprekrojené korpusy.
  4. V mise vyšľaháme smotanu s vanilínovým cukrom a Smeta-fixom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha. Šľahačkou naplníme cukrárske vrecko. Polovicu šľahačky nanesieme na druhú časť korpusu a priklopíme. Zvyškom šľahačky tortičky ozdobíme. Posypeme nastrúhanou čokoládou a prikrášlime višňami. Odložíme do chladničky.

Tip: Náplň možno pripraviť aj z čerstvých višní. Miesto šťavy z kompótu použijeme napr. vodu s griotkou.

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia
Značky: jedlovarenie

Nedávne články

50 plus? No a čo? Pozrite sa, ako sa teší zo života táto dáma?

Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých  oslavách priateľov, či spolužiakov,…

41 minút pred

Mäso plné vody? Kto nás klame?

Priatelia, som  starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…

13 hodín pred

Ako sme sa prestali slušne správať! Slušnosť nie je pre slabochov, je pre silných. Slušnosť nie je pre hlupákov, je pre múdrych.

Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…

13 hodín pred

Nový videoklip v 88 rokoch? Naša Majuška má ešte dostatok energie!

Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…

15 hodín pred

Mám 80 rokov a ak máš viac ako 50, vypočuj ma! Múdrosť získaná životom!

Predstavte si, že máte 80 rokov, žijete podľa svojich pravidiel s ľahkou dušou a srdcom…

1 deň pred

Prosím si 10 dkg vlašského a na to 5 dkg feferónového. Ako sa robí ten feferónový šalát?

Takto sme si pýtali v socialistických bufetoch. Šaláty sa vyrábali podľa prísnych noriem a tak…

2 dni pred