Marhuľovo-nektárinkový džem so sektom
Vystačí na: asi 5 pohárov à 350 ml
Doba prípravy: asi 30 minút
Prísady:
600 g marhúľ (očistených a vykôstkovaných)
600 g nektáriniek (očistených a vykôstkovaných)
200 ml sektu
1 balenie Želírovacieho cukru Super 3 : 1 Dr.Oetker
Príprava:
1. Na prípravu džemu marhule a nektárinky čiastočne rozmixujeme vo veľkom hrnci pomocou ponorného mixéra. Pridáme sekt a želírovací cukor. Za stáleho miešania privedieme do varu a dôkladne povaríme minimálne 5 minút.
2. Na tanierik kvapneme 1–2 KL práve prevareného džemu. Ak je po vychladnutí málo tuhý, vmiešame ešte 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker.
3. Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre uzatvoríme viečkom, otočíme hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
TIP: Sekt môžeme nahradiť grapefruitovým džúsom.
Jablkovo-mirabelkový džem s ciderom
Vystačí na: asi 3 poháre à 350 ml
Doba prípravy: asi 40 minút
Prísady:
400 g jabĺk (olúpaných a nakrájaných alebo nastrúhaných)
400 g mirabeliek (očistených, vykôstkovaných a nakrájaných)
3 vetvičky čerstvého citrónového tymianu
1 balíček Želírovacieho cukru Extra 2 : 1 Dr.Oetker
200 ml cideru (jablčný kvasený nápoj)
Príprava:
1. Na prípravu džemu vložíme do hrnca jablká s mirabelkami, umyté vetvičky tymianu, želírovací cukor a dobre premiešame. Prilejeme cider. Za stáleho miešania privedieme do varu a dôkladne povaríme minimálne 5 minút.
2. Na tanierik kvapneme 1–2 KL práve prevareného džemu. Ak je po vychladnutí málo tuhý, vmiešame ešte 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker.
3. Odoberieme vetvičky tymianu, prípadnú penu a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre uzatvoríme viečkom, otočíme hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
TIPY:
– Čerstvý tymian možno nahradiť 2 PL sušeného tymianu, ktorý povaríme s džemom v čajovom vrecku.
Keď uvidel moju reakciu, okamžite ho to zamrzelo, ale vysvetlila som mu, že je to…
Maja vyzerá skvelo, hoci už má vyše sedemdesiat rokov. Asi sa pod vzhľad výrazne podpísal…
Ďakujem osudu, že som sa počas celej svojej televíznej kariéry redaktora, či moderátora a zavše…
Karol Hrčka, vynikajúci kuchár nám stále ponúka jedlá, spracované do dokonalosti. Také sú aj tieto…
Na Dôchodku: Kapitola Plná Života Dôchodok je obdobím, kedy sa zatvárajú jedny dvere a otvárajú…
Našla som vo svojom archíve túto fotografiu. Je z roku 1972 z vysokoškolského volejbalového turnaja.…
Leave a Comment