Aktuálne

Vitamínová bomba kimchi z čínskej kapusty

Kórejské národné jedlo kimchi sa obyčajne pripravuje z čínskej kapusty. Existujú však aj varianty receptov s uhorkami, pórom, alebo reďkovkou. Základom je ale čínska kapusta a intenzívnejšiu chuť dodáva cesnak, zázvor a rybacia omáčka. Kimchi je vynikajúci spôsob, ako mať doma v zime  vitamínovú bombu, obsahujúcu vitamín B a C, kyselinu listovú, draslík a horčík. Táto zdravá zeleninová zmes blahodarne pôsobí na pokožku, vlasy, na nervy a krv, posilňuje imunitný systém celého organizmu. Fermentácia kyseliny mliečnej  produkuje aj probiotiká, ktoré sú dôležité pre črevnú flóru. Kimchi sa podáva s ryžou, k rybám a k mäsu, ale robia sa z neho aj  polievky, či šaláty.

Čo potrebujete na prípravu kimchi
Nádobu s vrchnákom, aby sa zabránilo vniknutiu vzduchu. V Kórei sa zvyčajne používa hlinený hrniec. U nás bude vhodný súdok na kyslú kapsu, ale poslúži aj obyčajný zavárací pohár.

Na fermentáciu kimchi je najlepšia prírodná, nerafinovanú soľ. Premieňa cukor na kyselinu mliečnu počas fermentácie, čím zabraňuje šíreniu škodlivých baktérií.

Ďalšie prísady
2 hlávky čínskej kapusty
2 lyžičky soli
2 strúčiky cesnaku, nasekané
1/2 kávovej lyžičky cukru
1 polievková lyžica zázvoru, jemne nakrájaný
2 lyžice rybacej omáčky  (kúpite v ázijských predajniach)
2 lyžice chilli vločiek
1 zväzok jarnej cibuľky, pokrájanej  na kúsky
2 očistené a postrúhané mrkvy
1 malú nakrájanú cibuľu

Postup

Rozdeľte čínsku kapustu, odstráňte hrubé časti a nakrájajte na väčšie kusy. Vložte do misy, posypte soľou a premiešajte. Nechajte odpočinúť 1-3 hodiny, každých 30 minút premiešajte. Potom dôkladne umyte a nechajte odkvapkať. V miske zmiešajte cesnak, zázvor, cukor, rybaciu omáčku a chili. Potom pridajte kapustu s jemne nakrájanou zelenou cibuľkou, mrkvou a cibuľou a dobre premiešame rukami tak, aby bolo všetko pokryté pastou. Zmes natlačte do súdka alebo pohára tak, aby šťava zeleninu úplne zakryla. Dobre uzavrite, aby do kapusty neprenikol vzduch.

Dva až tri dni nechajte kimchi kvasiť pri izbovej teplote. Bude stále kyslejšie. POZOR! Ak ho budete robiť v zaváracom pohári, raz za deň ho otvorte, aby unikli plyny. Keď sa skonči fermentizačný proces, môžete kimchi konzumovať. V chladničke vydrží dva až tri mesiace.

Foto Depositphotos.com

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Existuje optimálne množstvo vody, ktoré by sme mali denne vypiť?

Slovensko má po Rakúsku druhé najväčšie zásoby spodnej vody na svete. Japonský bádateľ Masumu Emoto…

5 hodín pred

Prečo potrebujeme magnézium? Tu je 6 dôvodov:

Únava, vyčerpanosť a migrénu má mnoho ľudí takmer na dennom poriadku. Dôvod týchto ťažkostí môže…

8 hodín pred

Nie je nič lepšie, ako dobre sa najesť a súčasne sa liečiť. Jedlá s makom sú chutné i zdravé

„Ku nám, do dediny, prichádza raz v týždni pojazdná pekáreň“ - vytešuje sa obyvateľ malej…

8 hodín pred

Liečme živé živým, hovorí jedna z najlepších a najskúsenejších bylinkárok

Populárna bylinkárka Elena Fedorovna Zajceva (zomrela v roku 2016) poznala vyše tisíc bylín a ich…

9 hodín pred

Život mi síce pridal vrásky, ale moje srdce nezostarlo, hovorí Meryl Streep

Najväčší dojem u mnohých zanechala Meryl Streep vo filme Kramerová versus Kramer. Svoje filmové úlohy…

17 hodín pred

„Žime v láske priatelia!“ Klára Silva, svetobežníčka, ktorá sa v roku 1950 narodila v Bratislave

Ahojte priatelia! Pozrite sa na mňa. Volám sa Klára Silva. Prečo túto fotografiu zverejňujem? Chcem…

17 hodín pred