Je to v podstate tanier s nutrične vyváženým jedlom, ale dá sa povedať, že je to tanier „čo dom dal.“ Dnes sa tomu hovorí Buddha bowl. Niektorí hovoria, že je to preto, lebo misa plná ingrediencii pripomína Buddhove guľaté brucho. Iní hovoria, že Buddha vôbec nemal brucho ( a tá soška, ktorú poznáme, znázorňuje niekoho iného, kto sa narodil o sto rokov neskôr), ale so sebou stále nosil misku, do ktorej mu ľudia dávali jedlo. A vraj ani neriešil, čo je, ale skôr kedy. Faktom však je, že za jeho čias nebolo toľko spracovaných potravín a bolo jednoduchšie jesť zdravo. Tak či tak do svojho Buddha bowl si môžete dať skoro všetko, čo máte doma, alebo na čo máte chuť. Ale v zásade by mala obsahovať nejakú obilovinu, surovú a varenú zeleninu, bielkovinu a zdravý tuk.
„Pamätám sa, že prvý tanier, ktorý sa najviac podobal „buddha bowl“ som pripravovala vlani medzi sviatkami. Čakali sme návštevu, manželský pár a pán nemohol jesť skoro nič. Žiadne mlieko, mäso, maslo, korenie… Skrátka pripraviť pohostenie, aby chutilo aj jemu, bolo veľmi ťažké. A tak som dala na na pekáč pokrájanú papriku, cukinu, baklažán, cibuľu, šampiňóny, poliala olivovým olejom a zapekala som to pri 180 stupňoch asi 20 minút. Potom som navrch položila rybu a zapekala ešte 10 minút. Nakoniec som do jedla primiešala cícer z konzervy a posypala som nakrájanou čerstvou jarnou cibuľkou. Každý si to dochutil až na tanieri a môžem povedať, že to všetkým mimoriadne chutilo. Vôbec som nevedela, že to bolo vlastne „buddha bowle“.
Čo teda konkrétne môžete použiť?
Obiloviny
ryža, quinoa, kuskus, pohanka, bulgur, ryžové cestoviny, celozrnné cestoviny
Zelenina
restovaná/pečená brokolica, karfiol, mrkva, tekvica, zemiaky, cukina, baklažán, hrášok, kukurica, cvikla, huby
Bielkoviny
hnedú, bielu a červenú fazuľu, cícer, šošovica, sojové bôby, vajíčko, losos a iné ryby, netučné mäso
Tuky
tekvicový, ryžový olej, sezamové, tekvicové, slnečnicové semienka, mak, kešu, para orechy, avokádo
Dressing
quacamole, hummus, pesto, sojová omáčka, horčicová zálievka
Korenie
paprika, kari, rasca, bazalka, oregano, cesnak, čerstvé bylinky
Ale fantázii sa medze nekladú
pripravila LIS
Foto Pinterest.com
Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých oslavách priateľov, či spolužiakov,…
Priatelia, som starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…
Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…
Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…
Predstavte si, že máte 80 rokov, žijete podľa svojich pravidiel s ľahkou dušou a srdcom…
Takto sme si pýtali v socialistických bufetoch. Šaláty sa vyrábali podľa prísnych noriem a tak…
Leave a Comment