Najčítanejšie

Viete čo je Buddha Bowl? Miska plná farieb, vitamínov a chutí

Je to v podstate tanier s nutrične vyváženým jedlom, ale dá sa  povedať, že je to tanier „čo dom dal.“ Dnes sa tomu hovorí Buddha bowl. Niektorí hovoria, že je to preto, lebo misa plná ingrediencii pripomína Buddhove guľaté brucho. Iní hovoria, že Buddha vôbec nemal brucho ( a tá soška, ktorú poznáme, znázorňuje niekoho iného, kto sa narodil o sto rokov neskôr), ale so sebou stále nosil misku, do ktorej mu ľudia dávali jedlo. A vraj ani neriešil, čo je, ale skôr kedy. Faktom však je, že za jeho čias nebolo toľko spracovaných potravín a bolo jednoduchšie jesť zdravo. Tak či tak do svojho Buddha bowl si môžete dať skoro všetko, čo máte doma, alebo na čo máte chuť. Ale v zásade by mala obsahovať nejakú obilovinu, surovú a varenú zeleninu, bielkovinu a zdravý tuk.

„Pamätám sa, že prvý tanier, ktorý sa najviac podobal „buddha bowl“ som pripravovala vlani medzi sviatkami. Čakali sme návštevu, manželský pár a pán nemohol jesť skoro nič. Žiadne mlieko, mäso, maslo, korenie… Skrátka pripraviť pohostenie, aby chutilo aj jemu, bolo veľmi ťažké. A tak som dala na na pekáč pokrájanú papriku, cukinu, baklažán, cibuľu, šampiňóny, poliala olivovým olejom a zapekala som to pri 180 stupňoch asi 20 minút. Potom som navrch položila rybu a zapekala ešte 10 minút. Nakoniec som do jedla primiešala cícer z konzervy a posypala som nakrájanou čerstvou jarnou cibuľkou. Každý si to dochutil až na tanieri a môžem povedať, že to všetkým mimoriadne chutilo. Vôbec som nevedela, že to bolo vlastne „buddha bowle“.

Čo teda konkrétne môžete použiť?

Obiloviny

ryža, quinoa, kuskus, pohanka, bulgur, ryžové cestoviny, celozrnné cestoviny

Zelenina

restovaná/pečená brokolica, karfiol, mrkva, tekvica, zemiaky, cukina, baklažán, hrášok, kukurica, cvikla, huby

Bielkoviny

hnedú, bielu a červenú fazuľu, cícer, šošovica, sojové bôby, vajíčko, losos a iné ryby, netučné mäso

Tuky

tekvicový, ryžový olej, sezamové, tekvicové, slnečnicové semienka, mak, kešu, para orechy, avokádo

Dressing

quacamole, hummus, pesto, sojová omáčka, horčicová zálievka

Korenie

paprika, kari, rasca, bazalka, oregano, cesnak, čerstvé bylinky

Ale fantázii sa medze nekladú

pripravila LIS

Foto Pinterest.com

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

50 plus? No a čo? Pozrite sa, ako sa teší zo života táto dáma?

Pamätám si, keď sa blížila moja päťdesiatka. Bola som na niekoľkých  oslavách priateľov, či spolužiakov,…

1 hodinu pred

Mäso plné vody? Kto nás klame?

Priatelia, som  starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…

13 hodín pred

Ako sme sa prestali slušne správať! Slušnosť nie je pre slabochov, je pre silných. Slušnosť nie je pre hlupákov, je pre múdrych.

Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…

13 hodín pred

Nový videoklip v 88 rokoch? Naša Majuška má ešte dostatok energie!

Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…

16 hodín pred

Mám 80 rokov a ak máš viac ako 50, vypočuj ma! Múdrosť získaná životom!

Predstavte si, že máte 80 rokov, žijete podľa svojich pravidiel s ľahkou dušou a srdcom…

1 deň pred

Prosím si 10 dkg vlašského a na to 5 dkg feferónového. Ako sa robí ten feferónový šalát?

Takto sme si pýtali v socialistických bufetoch. Šaláty sa vyrábali podľa prísnych noriem a tak…

2 dni pred