Kategórie: Najčítanejšie

Týchto 5 neuveriteľných kulinárskych podujatí v Dolnom Rakúsku vám teraz odporúčame navštíviť

Celé mestá, mestečká a dediny v Dolnom Rakúsku počas Vinárskej jesene oslavujú zber hrozna a pôžitok z lahodného vína. Osem dolnorakúskych vínnych oblastí sa počas tohto obdobia spája a spoločne vytvoria až 830 km dlhú vínnu cestu, ktorá patrí medzi najdlhšie vínne cesty na svete. Aj keď je víno v tomto období stredobodom pozornosti, v Dolnom Rakúsku nájdete tie najoriginálnejšie festivaly jedla, ktoré ponúkajú nevšedné kulinárske zážitky. Neďaleko od Bratislavy môžete navštíviť zemiakový a tekvicový festival, ale aj festivaly syrov a orechov.

Festival tekvíc
Oslavy najväčšej plodovej zeleniny na svete sa konajú v oblasti Retzer Land (obec Zellerndorf). Tekvice sa tu pestujú na približne 500 ha pestovateľskej plochy a nájdete ich tu až 600 rozdielnych druhov. Okrasné, na výrobu oleja a aj konzumáciu. Tekvica sa tu ľudovo nazýva „Bluza“ a má veľmi dôležité miesto v životoch tunajších obyvateľov i v ich jedálničku. V rámci tekvicového festivalu, keď tekvice práve dozrievajú, ochutnáte najrôznejšie špeciality. Rozhodne by ste si nemali nechať ujsť tekvicové jadierka, olej z tekvicových jadier, polievku, tekvicový guláš alebo aj sladké tekvicové rožteky. Obzrieť si môžete i výstavu tekvíc a nakúpiť rôzne výrobky i okrasné tekvičky.
Kedy: Zellerndorf, 28. október 2017 od 11:00 hod.

Zemiakové oslavy
Septembrový festival Erpfl-Grätzl-Festl v Litschau a v októbri dvojdňový festival zemiakov v mestečku Geras. rôznych tvarov, výstavu zemiakových postavičiek i nové druhy zemiakov. Nájdete tu zemiakové  polievky, placky, pečené a údené zemiaky, zemiakové koláče, halušky, zložité, moderné, tradičné i jednoduché jedlá a najrôznejšie druhy zemiakových chlebíkov. Ak hľadáte inšpiráciu alebo len jednoducho radi ochutnávate zemiakové špeciality, tieto festivaly si určite nenechajte ujsť.
Kedy: Litschau, 17. september od 10:00 do 17:00 hod.
Geras, 7. a 8. október od 9:00 hod.

Syrový festival v Maria Taferl
V najväčšom dolnorakúskom pútnickom mieste Maria Taferl sa raz do roka prezentujú najdôležitejší producenti syrov v Rakúsku.  Na veľkom syrovom trhu ponúkajú alpské salaše a malé syrárne z celého Rakúska od 8:00 do 18:00 hod. svoje výrobky na ochutnávku a predaj. Ovčie, kravské a kozie syry sú tu v najrôznejších podobách – čerstvé, údené, zrejúce, korenené, nakladané, sušené. Obrovské množstvo syrových výrobkov dopĺňajú mäsové a klobásové výrobky, farmársky chlieb a čerstvé pečivo z pojazdnej pekárne. Nájdete tu aj prútené košíky, produkty do domácnosti, drobné umelecké predmety a deti si tu môžu vyskúšať jednoduché remeslá.
Kedy: Maria Taferl, 22. október od 07:00 do 19:00 hod.

Festival orechov v Krummnußbaum
Najdôležitejšie na festivale orechov sú  výrobky a produkty z orechov. Orechová zmrzlina, syry s orechami, orechové koláče a štrúdle, orechové likéry, orechové pečivo ale aj netradičné orechové pivo, orechový chleba, orechové cestoviny, orechové palacinky, polievka a orechový olej. Všetci tu oslavujú predovšetkým skvelé jedlo, a tak tu nájdete i chutné šišky, hanburgery, zemiakové špirály, grilované klobásky, údené ryby, rebierka, výrobky zo zveriny, ochutnávky vín. Festival ako stvorený pre chuťové poháriky.
Kedy: Krummnußbaum, 7. október od 10:00 hod.

Piknik uprostred viníc
V celej oblasti Weinviertel si môžete vyskúšať piknikovanie uprostred voľnej prírody. Weinviertelské tajné tipy na najkrajšie piknikové miesta v okolí získate od miestnych prevádzkovateľov. A potom sa môžete spolu s piknikovým košom vybrať do vínnych uličiek, viníc alebo na miesta s nádherným výhľadom. Môžete si vziať vlastný piknikový kôš alebo ochutnať pravé regionálne špeciality od domácich farmárov. Košík plný chutných produktov nájdete kedykoľvek počas Vinárskej jesene u 6 predajcov. V košíku sa nachádza domáca rakúska saláma, pečené mäso so zemiakovým šalátom, víno, čerstvá i nakladaná zelenina, syr, maslo, orechy a čerstvý chlebík.

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia

Nedávne články

Mäso plné vody? Kto nás klame?

Priatelia, som  starý kuchár. Variť som sa naučil na vojne a prakticky varím každú nedeľu.…

5 hodín pred

Ako sme sa prestali slušne správať! Slušnosť nie je pre slabochov, je pre silných. Slušnosť nie je pre hlupákov, je pre múdrych.

Slušnosť je dôležitá súčasť ľudskej spoločnosti. Je to spôsob, ako prejavujeme rešpekt, úctu a ohľaduplnosť…

5 hodín pred

Nový videoklip v 88 rokoch? Naša Majuška má ešte dostatok energie!

Na pozvanie Majky Velšicovej, skvelej herečky, speváčky a kabaretierky, sme s Miločkou Krieschovou. profesionálnou fotografkou…

8 hodín pred

Mám 80 rokov a ak máš viac ako 50, vypočuj ma! Múdrosť získaná životom!

Predstavte si, že máte 80 rokov, žijete podľa svojich pravidiel s ľahkou dušou a srdcom…

17 hodín pred

Prosím si 10 dkg vlašského a na to 5 dkg feferónového. Ako sa robí ten feferónový šalát?

Takto sme si pýtali v socialistických bufetoch. Šaláty sa vyrábali podľa prísnych noriem a tak…

1 deň pred

Keď sme boli mladší, boli sme šťastnejší. Napadne vás niekedy táto veta?

Keď sme boli mladší, boli sme šťastnejší. Napadne vás niekedy táto veta? Ak áno, je…

2 dni pred