Reklama

Pri plnenej paprike je dôležitejšia chuť omáčky, ako mäsa

Tento recept ma naučila moja mama. Plnená paprika podľa receptu mojej mamy je najobľúbenejšie jedlo môjho manžela. Máme dobrého priateľa, vynikajúceho lekára – chirurga, ktorý k nám vyslovene „chodí“ na plnenú papriku.

Potrebujeme:

  • 1/2 kg pomletého bravčového pliecka (mäso si vždy meliem sama, nikdy nekupujem pomleté, nemám k nemu dôveru)
  • 1 vrecko ryže
  • 10 dobre vyzretých paprík, najlepšie „peceeriek“
  • 3 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • korenie
  • majoránka
  • mletá rasca

Na omáčku:

  • 1 l domáceho rajčinového pretlaku, alebo 1/2 l plechovku kupovaného
  • 1 šľahačková smotana
  • 4 kopcovité lyžice hladkej múky
  • 4 lyžice oleja
  • 3 lyžice kryštálového cukru
  • 1 lyžička soli
  • 3 dl mlieka

Postup:

Ryžu uvarím v predstihu podľa návodu na obale. Keď vychladne, začnem s prípravou mäsovej plnky. Mäso zomeliem na mlynčeku, pridám roztlačený cesnak, korenie, soľ, rascu a majoránku. Dobre premiešam a pridám ryžu. Nedá sa nič robiť, ale keď chcete mať papriku dobre dochutenú, musíte túto surovú masu okoštovať a podľa potreby ešte dochutiť. Musíte rátať s tým, že keď sa bude variť vo vode, nejaká tá chuť sa z nej ešte vyplaví. Keď som s chuťou spokojná, zoberiem veľký hrniec a začnem čistiť papriky. Do hrnca hádžem všetok odpad z papriky, ktorý sa bude variť  spolu s paprikami. Napustím vodu (približne toľko, aby papriky boli ponorené), dobre posolím a dám variť. Do vriacej vody pridávam naplnené papriky a varím na miernom ohni prikryté cca 30 minút. Vtedy začnem robiť omáčku. Do ďalšieho veľkého hrnca nalejem olej, pridám múku a urobím svetlú zápražku. Zalejem trochou studenej vody. Bude to husté, ale už potom môžem pridať teplý vývar z hrnca, kde sa varia papriky. Nasleduje rajčinový pretlak, stále miešam a nakoniec smotana. Ak je omáčka hustá, pridám mlieko a teraz dochucujem. Najskôr soľ, potom cukor, všetko postupne, podľa chuti. Keď sa mi už omáčka páči, otvorím hrniec s paprikami a deravou varechou prekladám papriky o omáčky. Zamiešam a jedlo je hotové. Knedľu kupujem.

Libuša Sabová

Vaše komentáre

Redakcia

Leave a Comment
Zdielať
Uverejnené
Redakcia
Značky: jedlovarenie

Nedávne články

Recept na zemiakové pirohy plnené bryndzou

Cesto: (uvarené najemno nastrúhané) 500 g zemiaky 500 g polohrubá múka 1 ks vajce soľ…

9 hodín pred

Maja nikoho nepočúvala a vydala sa tesne po sedemdesiatke

Maja vyzerá skvelo, hoci už má vyše sedemdesiat rokov. Asi sa pod  vzhľad výrazne podpísal…

21 hodín pred

S bývalým televíznym moderátorom Vojtom Keszelim o jeho druhom a treťom talente

Ďakujem osudu, že som sa počas celej svojej televíznej kariéry redaktora, či moderátora a zavše…

22 hodín pred

Jahodové zemiakové knedličky s mascarpone

Karol Hrčka, vynikajúci kuchár nám stále ponúka jedlá, spracované do dokonalosti. Také sú aj tieto…

1 deň pred

Čo robím na dôchodku?

Na Dôchodku: Kapitola Plná Života  Dôchodok je obdobím, kedy sa zatvárajú jedny dvere a otvárajú…

1 deň pred