S chuťou mora
Jar je časom obnovy. Platí to pre postavu, city, nové ciele, ale aj jedálny lístok. Práve v tomto období je dôležité orientovať sa na vyváženú stravu a neochudobňovať organizmus prísnymi diétami o vitamíny a výživné látky. Ponúkame vám inšpirácie, v ktorých okrem čerstvej zeleniny hrá významnú rolu tuniak.
Tuniakové mäso obsahuje vitamíny A, B12, v potravinách vzácny vitamín D a vitamín B3 (PP), ktorý je nevyhnutný pre mozgovú činnosť. Sú v ňom tiež stopové prvky, ako je jód, vápnik, fosfor a selén, ako aj omega-3-nenasýtené mastné kyseliny, ktoré znižujú riziko infarktu a nezvyšujú hladinu cholesterolu v krvi. Tuniakové steaky môžeme mať stále po ruke. Dokážeme s nimi pripraviť chutné jarné koláčiky, plnené baklažány alebo roládu s tuniakom a ricottou. Keď nás prekvapí nečakaná návšteva, vyčarujeme s tuniakom aj rafinovanú večeru.
Potrebujeme:
Príprava:
Pripravené lístkové cesto rozvaľkáme asi do 3 mm hrúbky a naplníme ním 8 sendvičových foriem, ktoré sme vymastili maslom. Zmiešame ricottu spolu s odkvapkaným tuniakom a za stáleho miešania pridáme vajíčka. Vzápätí pridáme parmezán a podľa chuti osolíme. Zmesou naplníme cesto vo formičkách až po okraj a v rúre vyhriatej na 200°C pečieme asi 12 minút. Koláčiky vyklopíme z formy a servírujeme teplé.
Potrebujeme:
Cesto:
Náplň:
Omáčka:
Príprava:
Z múky, vajec a trošky vody si na pracovnej doske pripravíme cesto, ktoré natenko rozvaľkáme. V miske si pripravíme zmes z ricotty, cesnaku, bazalky, parmezánu a odkvapkaného tuniaka. Túto zmes rozložíme na rozvaľkané cesto a rozotrieme až k okrajom v hrúbke cca 1 cm. Potom cesto zakrútime do rolády, ktorú vo vriacej vode povaríme asi 20 minút. Roládu necháme obschnúť. Servírujeme s paradajkovou omáčkou posypanou parmezánom.
Potrebujeme:
Príprava
Baklažány nakrájame na kolieska, ugrilujeme, osolíme a odložíme.
Na veľkej panvici rozohrejeme 4 čajové lyžičky olivového oleja a dva roztlačené strúčiky cesnaku. Pridáme olúpané a nakrájané paradajky, chilli papričku a dusíme 15 minút. Pridáme kúsky tuniaka a povaríme ešte ďalších 10 minút.
Cestoviny uvaríme tak, aby boli „al dente“a necháme ich odkvapkať. Ochutíme ich pripravenou omáčkou s tuniakom. Do zapekacej misy kladieme striedavo vrstvy cestovín a baklažánu. Posypeme oreganom, čiernym korením a pokvapkáme olivovým olejom. Zapekáme 10 minút v rúre vyhriatej na 180°C.
Čas plynie, všetko sa mení a po päťdesiatke je čas rozlúčiť sa s predsudkami, ktoré…
Mali sme na dome satelitný tanier. Na fasáde, nešlo ho dať vyššie, bol vo výške…
Mám troch dospelých synov a dve vnúčatá. Pochádzam z dediny pri Topoľčanoch, ktorá sa volá…
Nina Martinkovičová spolu s manželom je už vyše roka v Egypte. Nie sú tam sami. Odišli za…
Úsmev: Univerzálny Jazyk Pohody a Optimizmu V dnešnom uponáhľanom svete je ľahké zabudnúť na malé…
Mala sa dobre. Mala pekný dom, úspešnú kariéru, milujúceho manžela a dve krásne deti. Bola…
Leave a Comment