Či je bryndza naším slovenským klenotom niet pochýb. No keď sa spojí so zemiakmi, špenátom a slaninkou, vznikne gastronomický šperk, ktorý nemá na svete páru. Cesto: 500 g v šupke uvarených zemiakov, 1 žĺtok, polohrubá múka podľa potreby, soľ, múka na posypanie dosky Plnka: 150 g bryndze, 100 g čerstvého špenátu, strúčik cesnaku, soľ, čierne mleté korenie Posyp: Opražená slaninka a bryndza Vychladnuté zemiaky ošúpeme a najemno postrúhame. Pridáme žĺtok a štipku soli. Podľa potreby pridáme múku a vypracujeme tuhšie cesto. Na pomúčenej doske cesto vyvaľkáme a povykrajujeme z neho kolieska s priemerom asi 5 cm. Listy špenátu sparíme vriacou vodou. Necháme vychladnúť, nadrobno nakrájame a zmiešame s bryndzou a nasekaným cesnakom. Dochutíme soľou a korením. Plnku lyžičkou rozdelíme na kolieska, tie preložíme na polovicu a okraj popritláčame. Pirohy varíme vo vriacej osolenej vode, kým nevyplávajú. Scedíme, necháme odkvapkať a podávame posypané bryndzou a opraženou slaninkou.
Je to veľká pochúťka, keď si niekde na lyžiarskom svahu v Rakúsku objednáte tyrolské buchty.…
Neviem kam sa podeli tie vynikajúce špikové kosti z čias minulých, lebo keď moja mama…
Pracovala som ako zdravotná sestra v ružinovskej nemocnici. Moja životospráva bola veľmi zlá od A…
Ráno vstanem, či je sviatok, alebo piatok o šiestej (ale nemusím) a ešte v pyžame…
Dnes by sa dožila 95 rokov. Neprejde deň, žeby som jej nevenoval aspoň myšlienku. Niekedy…
Téma „nevhodnosti“ dvojdielnych plaviek po určitom veku je vlastne spoločenský konštrukt, ktorý sa mení v…
Leave a Comment